Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Пинк: Србија без већих проблема прошла период мигрантске кризе Вести

После сукоба миграната и пуцњаве на Хоргошу Ударне групе полиције ухапсиле су више особа које се доводе у везу са пуцњавом, али и са кријумчарењем миграната. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је за Ново викенд јутро Јоване Јеремић на ТВ Пинк да је Србија без већих проблема прошла период мигрантске кризе.

  • После низа година од како се суочавамо са мигрантском кризом Србија је без већих проблема прошла тај период, успели смо да сачувамо земљу, а да је не претворимо у велики паркинг за мигранте – рекао је Дачић и додао:
  • Код нас долазе мигранти из земаља европске уније, и онда ту настаје блокада, они не могу да иду даље. Последица тога је да се они довијају на разне начине уз људе који се баве шверцом. Међу њима долази и до оваквих обрачуна. Мислим да је наша полиција реаговала адекватно – каже Дачић.

Према његовим речима данас у нашој земљи има око 4 до 5 хиљада миграната, а највећи број је из Авганистана и Сирије.

  • Мислим да овде више треба да се плаши ЕУ него Србија, ти људи желе да иду даље, и неће да остану у Србији. Нема потребе да се ми превише узбуђујемо, они иду са оружјем према земљама западне Европе – додаје Дачић.

Министар је навео да из земаља са запада стално долазе поруке како су мигранти дивни и златни а да ми кршимо слободе и људска права.

  • Мађари су због миграната поставили ограду, а показало се да и то не функционише баш најбоље. Ми смо имали састанак са Аустријом и Мађарском због миграната. Оно на шта су се они највише жалили је што међу илегалним мигрантима има највише Турака , Тунижана, Индијаца и Кубанаца. Они су извршили притисак на нас да овим земљама поново уведемо визни режим за улазак у нашу земљу – каже Дачић и додаје:
  • Замолио би све људе да имају коретан однос према нашим пријатељским земљама.То што ћемо ми њима да вратимо визе, ми то треба да урадимо под притиском ЕУ – каже Дачић.

Како каже, мигрантима није циљ Србија, они гледај начин како да пређу илегално границу.

-И ту сада имате борбу свих тих људи који се баве организацијом кријумчарења људи. Дешавају се непријатне ситуације, мигранти се убацују неприметно људима у камионе који иду преко границе – додаје Дачић.

Он је рекао да највећи број миграната у Србију долази преко Северне Македоније, али да ту има миграната који иду и преко Косова и Метохије, па се тако може довести у визи и капа УЧК-а која је пронађена у полицијској акцији контрлоле миграната.

-Ја мислим да нам не прети никакакв тереористицки напад од миграната. Наравно, треба пратити ситуацију и опрез никад није сувишен- закључио је Дачић.

Извор Пинк