Најновије

Ивица Дачић: Спремност Србије за блиску сарадњу са Саветом за људска права УН Вести

Први потпредседник Владе Републике Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је специјалног известиоца Савета за људска права Уједињених нација за промоцију истине, правде, репарација и гаранција за непонављање Фабиана Салвиолија.

Специјални известилац Салвиоли налази се у званичној посети Републици Србији од 22. новембра до 2. децембра, како би се упознао са мерама које се на нивоу државе и друштва предузимају на плану утврђивања истине о чињеницама које су довеле до кршења људских права током сукоба у региону из деведесетих година 20. века, укључујући утврђивање одговорности, репарације жртвама, процес меморијализације и гаранције за непонављање.

Изразивши подршку активностима и мандату специјалног известиоца Салвиолија, у складу са декларисаном спремношћу Републике Србије за блиску сарадњу са свим механизмима специјалних процедура Савета за људска права Уједињених нација, Дачић је указао да је наш  заједнички интерес да допринесемо бољем међусобном разумевању и спровођењу правде, као важног дела процеса помирења у региону који се још увек суочава са последицама прошлих конфликата.

Дачић је нагласио важност третирања свих жртава на исти, праведан начин, с чим у вези је изразио наду да ће извештај о посети нашој земљи, који ће специјални известилац Фабиан Салвиоли представити на Савету за људска права Уједињених нација, допринети решавању отворених питања, помирењу и бољем разумевању међу свим народима у региону, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.