Најновије

Гостовање Угљеше Марковића у емисији „Политички дијалог“ на РТС: Наш интерес није само ЗСО већ и заштита културних добара Посланичка група

Председник Социјалистичке омладине Србије и заменик председника посланичке групе СПС у НСРС, Угљеша Марковић и Павле Грбовић из Покрета слободних грађана разговарали су у „Политичком дијалогу“ РТС-а о томе да ли је 2023. година у којој мора да се донесе одлука у вези са Косовом и Метохијом.

Угљеша Марковић истиче да је важно да се постигне договор који би био одржив, међутим, од 2013. године, када је потписан Бриселски споразум, приштинске власти нису одмакле ни од једног слова тог споразума. 

„Мислим да све то не води дугорочном решењу. У сваком случају, када разговарамо о КиМ треба да разговарамо о нормализацији односа, о свакодневици, животу који доле треба да се успостави, али не можемо о ономе на чему се инсистира, а то је признање“, нагласио је Марковић. 

Нада се да признање самопроглашене државе Косово није прихватљиво ни за кога у Србији, али да морамо да разговарамо о будућности, привреди, образовању, култури.

„Ми смо дошли сада до тога да једна велика већина земаља у УН не признаје самопроглашену државу Косово. У последње време смо имали десет земаља које су повукле признање и тај процес се наставља. С друге стране, пет земања ЕУ такође не признаје“, указује он.

Наглашава да дугорочно решење не може да буде продукт тога да Србија пристане на све што тражи једна страна.

„Ту онда нема решења, нема договора. Имамо своје услове. Наш интерес није само ЗСО већ и заштита културних добара, да се обезбеди опстанак и повратак Срба на КиМ“, прецизирао је Марковић.

Сматра да ни обичном народу на КиМ није примарно, поред животних проблема, да ли ће бити признања или не. 

Рачак – политичка провокација

Марковић је подсетио да је Рачак био повод за бомбардовање СРЈ 1999. године.

„Тај Рачак је у свим оптужницама у фамозном Хашком трибуналу, који је по мом личном суду направљен да би судио пре свега српској страни, чак и у таквом једном трибуналу та оптужница је пала. Код покојног председника Слободана Милошевића и код Николе Шаиновића и код председника Србије Милана Милутиновића“, нагласио је Марковић.

То значи, истиче, да није било уопште елемената онога о чему се говорило, што је био повод за бомбардовање и након њега за све што је следило.

Извор РТС