Најновије

Снежана Пауновић: Србија има обавезу да одбије уцене из Берлина Вести

Потпредседница Скупштине Србије Снежана Пауновић изјавила је да специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацина има право да саопштава званичне ставове Берлина и тражи признање независног Косова, али да Србија има „право и обавезу да такве уцене одбије“.

Mesto: Beograd Datum: Wed Aug 31 16:23:04 CEST 2022 Dogadjaj: POLITIKA/EVROSERVIS – sastanak potpredsednice Skupštine Srbije Snežane Paunovic sa ambasadorom Italije u Beogradu Lukom Gorijem Fotoreporter: Zoran Mrda Licnosti: Snežana Paunovic, Luka Gori Izvor: FoNet Zoran Mrda

Потпредседница Скупштине Србије из СПС-а Снежана Пауновић изјавила је да специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацина има право да саопштава званичне ставове Берлина и тражи признање независног Косова, али да Србија има „право и обавезу да такве уцене одбије“.

„Срби су се борили да ослободе Европу која баштини цивилизацијске вредности и демократију и која не заговара фашизам и такве Европе желимо да будемо део. Тако ми видимо европски пут. Овај сокак који нам наредбодавно и уцењивачки намеће господин Сарацин у име Берлина имамо право и обавезу да одбијемо“, изјавила је Пауновић Агенцији Бета.

Пауновић је изјавила да, „ако је добро разумела“, Европа у 21. веку тражи од Србије да се одрекне дела своје територије и легализује насилну сецесију, а да је највећи парадокс што све то говоре малтене у истој реченици и са истим жаром са којим говоре о суверенитету и територијалном интегритету Украјине.

„Кажу да је приоритет да се Срби што пре врате у Косовске институције, а требало би да је приоритет да престане прогон Срба, лажне оптужнице, да престану оружани напади на децу. Коначно, приоритет би требало да буде да се прогнаним Србима омогући повратак, да се престане са отимањем имовине и уништавањем културне баштине, да престану да прекрајају историјске чињенице“, навела је потпредседница Скупштине у изјави за Агенцију Бета.

Специјални изасланик Немачке за Западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је данас да је став Берлина да Србија не може да постане чланица Европске уније без признања Косова.

Извор: Данас