Најновије

Интервју Ивица Дачић за Танјуг: У Београду данас с „петорком“ наставак стратешких разговора о КиМ Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да ‘петорка’ која ће се данас у Београду састати са председником Србије Александром Вучићем долази како би се након месеци гашења Куртијевих пожара наставили стратешки разговори о Косову и Метохији.
„Биће то наставак разговора који би требало да буду стратешког карактера. То су разговори који су најављивани за децембар, али су померени на јануар, јер смо се свих ових месеци бавили инцидентима, гашењем дневно-политичких пожара које је Курти правио широм Косова“, рекао је Дачић за Танјуг.


Према његовим речима, сви инциденти у Куртијевој режији имали су циљ да ометају било какав разговор, како би се направила пречица да се Србија натера да призна Косово или да се створи ситуација да Курти војно освоји север.
О озбиљнијим темама се практично није ни причало, рекао је Дачић и навео да ће сутра уз Јенса Плетнера, Емануела Бона, Габријела Ескобара и Мирослава Лајчака у Београду бити и саветник италијанског премијера.
Сви они долазе код председника, рекао је Дачић и прецизирао да не зна детаље тог састанка.
Додао је да је то прилика да се понови које су црвене линије Србије, да не пристајемо да се поново преговара о нечему што смо потписали пре 10 година, а то је Заједница српских општина.
„Чему онда потписивање Бриселског споразума“, упитао је Дачић и додао да је друга црвена линија питање нашег признања КиМ, без обзира да ли је оно директно или индиректно.
„За нас је неприхватљиво и да их само пустимо у УН, а трећа црвена линија је питање физичке безбедности нашег народа на КиМ“, рекао је Дачић.
На питање како види то што неки оцењују као губљење времена дипломатску активност коју Београд води на отпризнавању косовске независности, министар је подсетио да је званичник Стејт Департмента Дерек Шоле имао састанак у Београду и додао да свако има право на свој став.
Поручио је да он треба да процени да ли је веће губљење времена то што ми радимо или што 10 година након потписивања споразума ЗСО није формирана или то што Косово од 2008. није заокружило независности.
Тиме, како наглашава, желе да кажу да их не интересује колико држава на свету признање Косово и да не прихватају нашу акцију.
„Да Косово признаје више од 97 земаља колико је већина у УН то би стално наглашавали. Наставићемо даље са отпризнавањем без обзира што неко мисли да је то губљење времена, ако је то губљење времена што су они губили време да убеђују земље да признају Косово“, казао је Дачић.
Додао је да се сви разговори о КиМ воде мимо јавности, јер ниједан договор не постоји пре него што је постигнута бар оквирна сагласност.
„Свако износи своје примедбе, ми ћемо седети за столом и износити ставове, а само ћемо привхатити оно што нам је у националном интересу“, рекао је министар и нагласио да је губљење времена и то да неко Србију убеђује да призна Косово.
Према његовим речима, можемо да видимо један од начина како се води дијалог – не траже се решења у смислу компромиса већ начин да се једна страна – Београд натера да призна Косово,
А то се, наглашава, показало неуспешним.
„Политичка решења која би могла да доведу до компромиса се не воде, јер угађају Приштини, са друге стране ако могу то да ураде без пристанка Србије зашто долазе у Београд, ако могу да изгласају у УН нек изгласају, а пошто не могу мора да се направи договор са Београдом“, приметио је министар.
Нагласио је да је ово тежек процес као и да су велики притисци на председника како би Србија попустила.
Сматрају да је то најлакши начин да се реши проблем, каже Дачић и најављује да ће наредне недеље ићи у Брисел, што се, додаје, поклопило са Резолуцијом ЕП у којој су „додате реченице везане за Косово“.
Резолуција је, како каже, показатељ да ЕП треба да се усагласи са међународним правом, а Србија тек онда мора да се усагласи са таквом политиком.
„Не можете да осуђујете нарушавање територијалног интегритета Украјине са једне стране, а са друге да подржавате независност Косова. Резолуција је лицемеран документ и за Србију неприхватиљив“, рекао је Дачић и упитао како се Приштина усагласила са спољном политком ЕУ ако не признаје Бриселски споразум.
Према његовим речима, овде се прикрива да је суштина Косово.
Тврди да они то не желе да кажу већ се скривају иза усаглашавања са ЕУ.
Тврди и да је ове године усаглашеност 100 одсто, јер, како објашњава, нема рестриктивних мера повезаних са националним и државним интересима Србије.
„Усагласил бисмо се када би та спољна политка ЕУ у случају Србије била усаглашена са међународним правом“, рекао је Дачић и поручио да не треба
бити лицемеран.

Извор: Танјуг