Најновије

Састанак председника Посланичке групе пријатељства са Мароком и амбасадора Мароко у Србији Посланичка група

Посланичка група пријатељства са Мароком, на челу са председником проф. др Владимиром Ђукићем, данас је у Народној скупштини одржала састанак са амбасадором Краљевине Мароко у Републици Србији Њ.Е. Мохамедом Белхажем.

На почетку састанака председник Групе пријатељства проф. др Владимир Ђукић дао је прилику члановима Групе да се представе амбасадору, истичући да Посланичка група пријатељства у Народној скупштини броји 64 члана и изразио задовољство што у Парламенту Марока постоји група пријатељства са Србијом, наглашавајући важност парламентарних веза и дипломатских односа.  Истакао је да обележених 65 година дипломатских контаката представљају гарант продубљивања сарадње две земље на свим нивоима. Указао је на посете званичника држава на високом и највишем нивоу у последњих неколико година, и изразио уверење да ће две земље продубити сарадњу, на обострану корист. Ђукић је искористио прилику да се захвали Мароку на принципијелном ставу када је о реч о суверенитету и територијалном интегритету Републике Србије и подршци коју Мароко пружа Србији на међународним форумима по овом питању. Додао је да Србија представља стуб стабилности у региону и да се на све начине бори да на тој позицији и остане поштујући међународно право и дијалог у преговорима.     Председник је напоменуо да простор за јачање сарадње постоји у бројним областима, те да традиционално чврсте и пријатељске односе треба да прати и добро развијена економска сарадња. Навео је да Мароко и Србија могу да унапреде сарадњу у области образовања, информационих технологија, туризму и привреди. Навео је и то да Мароко може бити мост Србији када је у питању афричко тржиште, као што Србија може представљати везу Марока и Балкана, те да државе заједно могу деловати и на трећим тржиштима. 

Белхаж се сложио да билатерални односи две земље иду узлазном путањом и да везе које Србија и Мароко граде указују на стратешко партнерство. „Србија је једна од најближих европских земља Мароку“, нагласио је амбасадор, додајући да су парламентарци стуб пријатељских односа и потврдио да су узајамне посете званичника допринеле још чвршћој сарадњи држава. Навео је да је његова пажња тренутно усмерена на посету министра спољних послова Марока Србији и седници Мешовитог комитета који би поспешио економску сарадњу.  Белхаж је навео да ће наставити да подржава Србију у међународним форумима, попут УНЕСКО, Интерпола, али и Франкофоније и других међународних институција. Истакао је да Мароко неће мењати своја уверење и вредности које обе земље деле.

Амбасадор је на интересовање посланика говорио и о потенцијалима за сарадњу у области туризма и образовања, наводећи да на годишњем нивоу Мароко у просеку посети 5.000 српских грађана, а саговорници су се сложили да би тај број могао да буде далеко већи увођењем директне авионске линије између два главна града. Амбасадор је навео да Мароко и Србија имају сарадњу и у области образовања и стипендија за студенте, која, како су се саговорници сагласили, може бити већа.

Састанку су присуствовали и чланови Посланичке групе пријатељства мр Дејан Раденковић, Дубравка Краљ, Андријна Аврамов, Усаме Зукорлић,  Марија Јовановић и Хаџи Милорад Стошић.

Извор Парламент

Категорије: Посланичка група