Најновије

Разговор с Душаном Бајатовићем за Телеграф: Мора да се настави дијалог, мора да се формира ЗСО Вести

Пун је Банатски двор, имамо 286 милиона метара кубних, нећемо га ни пипнути до краја овог грејног периода. И у Мађарској имамо 274 милиона метара кубних.

Душан Бајатовић, директор „Србијагаса“ и народни посланик СПС, истиче да грађани и привреда могу да буду мирни јер Србија има довољно гаса. Ову грејну сезону смо решили, а остаће нам и за следећу.

У разговору за Српски телеграф Бајатовић говори о енергетици, али и питању Косова, подршци председнику Александру Вучићу…

Гас је поскупео 11 одсто од 1. јануара ове године и то је, према Бајатовићевим речима, базирано на цени од 270 долара за 1.000 метара кубних, која је била утврђена у новембру. На питање да ли можемо очекивати ново поскупљење ове године каже:

  • Влада у континуитету доноси уредбе којима ограничава цену гаса и субвенционише разлику у цени гаса између продајне и куповне, која није мала. Знатна је разлика у вредности по којој смо купили гас и по којој га продајемо, чак и у односу на нафтну формулу. Очекујем, знам да то није популарно, али видећемо, ММФ је одобрио максимално, тако је и у буџету постављено да се за субвенционисање цене гаса у току године може потрошити до 800 милиона евра. Дај боже да потрошимо мало пошто су сада кретања на берзи солидна.

Када је реч о количинама гаса којима располаже држава, стање је, каже, добро.

  • Пун је Банатски двор, имамо 286 милиона метара кубних, нећемо га ни пипнути до краја ове грејне сезоне, остаће нам и за следећу. У Мађарској данас имамо 274 милиона метара кубних, од 380 милиона. Наш приступ је био следећи: из Мађарске ћемо да пегламо пикове, како се то каже, вршну потрошњу, имамо шест милиона дневно из тог чувеног уговора по нафтној формули са Русима и можемо да вучемо на тих шест милиона још седам милиона дневно, по цени која је нижа од цене на ТТФ. Ми смо ову грејну сезону решили, привреда може да рачуна и на повољну цену гаса до маја сигурно, можда и у мају, ми ћемо видети како се крећу те цене које се буду дешавале на берзи, већ сам вам објаснио да то зависи од процене дешавања на тржишту.

Санкције Русији не треба увести, али, подвлачи, то је његово лично мишљење, ни партијско ни државно.

  • Ја могу да изнесем своје лично мишљење јер нам још треба она помоћ и политичка снага, они су нас подржавали у Савету безбедности УН и свима је јасно, с обзиром на то како се крећу ствари, уколико бисмо остали без те подршке, да бисмо вероватно остали и без Косова и Метохије и Републике Српске.

Прошли смо, наглашава, кроз три фазе по питању КиМ.

  • Прва се завршила наметнутним крвавим распадом Југославије, односно потписивањем Кумановског споразума, доношењем Резолуције 1244 и потписивањем Дејтонског споразума. Али тиме смо добили стране трупе и на КиМ некакав патронат УН, који се испоставило да је патронат НАТО, и добили смо нешто слично у РС, неку врсту принудне управе, то видимо и по Кристијану Шмиту, који је сад ту легитимно или нелегитимно, по покушају ревизије Дејтонског споразума… Друга фаза наступа од 2000, променом власти у Србији и ту није било претерано великог интереса за бављење КиМ јер смо имали демократске промене, морала је да се уведе демократија. Пустили смо преко 1.000 терориста без одлуке суда, укључујући и екстремисту Аљбина Куртија, па прогон Срба, 2008. добили признаје… Ту је и питање пред Међународним судом правде и покушај неког Бриселског договора, који није одмакао далеко, па онај несрећни потез када смо изашли с тим проблемом из УН и препустили ствари неспособној Европи… То је била воља тандема Тадић-Јеремић. Русија је у тим разговорима учествовала до 2010, после тога је више нема.

На питање да ли све ово што говори значи да је његов став да о француско-немачком предлогу треба да се разговора, а не да се априори одбије, као што део опозиције тврди, наш саговорник каже:

  • Не можете ви да не разговарате о француско-немачком предлогу који је подржала Америка. Био сам врло јасан, ми сад треба да се ујединимо да одбранимо Србију, а то не можете да урадите у условима политичке нестабилности. То смо исто већ једном историјски прошли и сад треба опет да дестабилизујемо Србију, да дестабилизујемо власт, да променимо Вучића тако што ће да га промене странци. Ја сам против тога, ми смо то већ једном прошли.

Потом, подсећа, долази до промене власти у Србији.

  • Добили смо ново време, нова отпризнања, јесте да смо добили вашингтонски притисак, све је то тачно… Али у трећој фази ми смо се некако вратили. Ово за шта смо се изборили било је због одговарајућих међународних активности РС, признајемо ми и Кини и Русији и Индији и Ирану и свима који нису признали Косово да нам то помаже. Али Србија је та која је упорно гурала и правац сарадње са земљама које не признају Косово и гурала пут у ЕУ, као наше стратешко опредељење, и тражила начин, то је Вашингтонски споразум, да нађе неку врсту заједничког језика са САД. Шта ми сад треба да урадимо? Треба да међу представницима међународне заједнице кажемо да постоје црвене линије, нећемо де факто ни де јуре признање КиМ и оно, што се нас тиче, а имамо већину земаља у свету, не може да буде у УН. Мора да се настави дијалог, мора да се формира ЗСО. Хоћу да питам, и као народни посланик и као грађанин, сећамо ли се ми како је то изгледало када су појединци призивали бомбе да би променили власт? Шта смо добили? Треба дефинисати црвене линије, несумњиво да је главни преговарач, али и најзаслужнији и за време које смо добили, Александар Вучић. Ово није време за политиканство, зато сви треба да станемо иза Вучића. Два пута је победио у првом кругу на председнички изборима, шта хоћете? Референдум, изборе? А ви бисте да вас неко други доведе на власт? Није време за то.