Најновије

Ђорђе Милићевић: Не можемо се делити по питању КиМ, национални интереси су битнији од страначких Вести

Много је политичких странака, али једна је Србија и када су национални интереси не можемо се делити на власт и опозицију, поручује министар у Влади Србије Ђорђе Милићевић пред сутрашњу седницу Скупштине.

У разговору за Косово онлајн министар Милићевић на питање да ли мисли да је могуће постићи конзесус између опозиције и власти по питању Косова, наводи да поучен искуством са претходне седнице не мисли да је тако нешто могуће, али и да жели да верује да до њега ипак може доћи.

„Не мислим, али кажем да желим да верујем. Специфичност овог сазива је то што ми из владајуће коалиције кажемо да нећемо посредно или непосредно признати независност такозваног Косова, али то нисам чуо од појединих опозиционих странака да ли су спремни да прихвате независност такозваног Косова. Ипак желим да верујем да ће страначке интересе ставити испод националних. Много је политичких странака, али једна је Србија, али када су национални интереси у питању не можемо се делити на власт и опозицију. Ето, и у Приштини имате и опозицију и власт, али када дођете до независности сви су јединствени и на истој линији. Када погледамо регион, рецимо у Хрватској имате тај такозвани домовински рат. И све те разлиите политичке идеологије имају потпуно исти став по том питању. То је је оно што недостаје Србији када су ствари од националног интереса у питању“, каже Милићевић.

Министар наводи да је председник Србије још крајем 2022. причао о сложеним и комплексним временима и шта нас очекује током 2023. и да морамо да сачувамо будућност, стабилност и сигурност.

„Да сачувамо наш народ и земљу и наравно да је мислио на КиМ, јер шта год да радите увек се вратите на питање КиМ. Наравно да је мислио да ће 2023. бити година изазова, наставак притисака и двоструких аршина. Председник је показао да је увек спреман да изађе пред своје грађане и парламент и када је најтеже. Не постоји једна прича у Вашингтону, друга у Бриселу, трећа у Берлину а четврта у Србији, као некада. Сада имамо председника који има само једну причу, не води се политика како кажемо под маскама него отворено и одговорно пред грађанима Србије и онда када је најтеже. Када смо последњи пут у парламенту разговарали о извештају о преговорима о КиМ, иако је већина дала подршку, пропустили смо на жалост тренутак, односно неке политичке опције нису осетиле колико је важно да постигнемо што шири конзесус и јединство. Желим да верујем да ће из тога извући поуке и извући поуке из поруке председника Србије када је рекао да нам је потребно јединство. А шта су они урадили, прва реч које су се сетили била је издаја. Која издаја? Треба да гласамо против нечега. Да ли је знају против чега се гласа? Председник је позвао на друштвени дијалог, требало би да постигнемо што шири конзесус по питању КиМ“, каже Милићевић.

Извор Косово Онлајн