Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића: Време је да се донесе закон о дијаспори и србима у региону Вести

Дијаспора има свог министра, како и на који начин се министар без портфеља задужен за дијаспору Ђорђе Милићевић залаже и бори за интересе дијаспоре, али и за унапређење односа између матице и дијаспоре покушали смо да сазнамо. У ексклузивном интервју за „Огледало српско“ министар Милићевић је представио резултате рада Министарства у првих 100 дана рада Владе, али се и осврнуо на оно што нас очекује у будућности.

Прошло је 100 дана рада Владе и морам као прво питање да вам поставим, како гледате из ове перспективе на дијаспору и сарадњу са нашом дијаспором?

– Да, прошло је 100 рада дана Владе и могу да кажем да и за само 100 дана, Влада је постигла огромне резултате, али то је и очекивано, јер је ово Влада континуитета и као таква има апсолутну подршку грађана. Што се тиче дијаспоре, оно што је сигурно је да смо успели да покренемо веће интересовање јавности за дијаспору, у фази израде смо два пројекта који ће бити ускоро реализовани, али и успоставили смо и двосмерну комуникацију са српским удружењима и организацијама у више држава, а циљ нам је да се прошири на све државе у којима има људи нашег порекла. Први корак је да сагледамо проблеме и потребе дијаспоре и онда да заједно кренемо у процес решавања и унапређења. Потребно је време и било би јако неодговорно када би рекао да је могуће све недостатке отклонити преко ноћи.

Историјски посматрано ово је можда и кључан период из перспективе повезеивања матице и дијаспоре. Како видите начин будућег одржавања веза са дијаспором? Шта мислите да ли је можда време за измене и допуне Закона о дијаспори и можда за нови закон којим би се ова област регулисала?

– Наше повезивање је увек кључно, без обзира на историјске, економске или неке друге погледе, јединство српског народа, је увек неопходно, а посебно данас, када се суочавамо са огромним притисцима и изазовима. С обзиром да су се одређене околности промениле у односу на период када је Закон донeшен, мислим да је време да се донесе нови Закон о дијаспори и Србима у региону, али и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Мислим да је време да се донесе нови Закон о дијаспори и Србима у региону, али и Стратегија очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре и матичне државе и Срба у региону.

Са аспекта политичког система да ли треба дијаспори омогућити да буде заступљена у Народној скупштини? И да ли би овај новитет донео нове резултате и нови поглед ка дијаспори? Можда би на овај начин укључили дијаспору у политички живот Републике Србије и на тај начин показали самој дијаспори колико нам је стало до ње?

– Савремена дијаспора није невидљива и пасивна него активна заједница, и поред тога што формално немају заступнике у парламенту, владајућа већина је та која у свим својим политикама има дијаспору као важан сегмент и разговарајући са нашим људима у различитим државама, видим да и они то препознају и оно што им увек указујем, да је Mинистарство ту због њих, да је то њихова адреса за све проблеме, али и за све предлоге. Мењање политичког система је дуг процес, али као што сам и рекао, овим Mинистарством је само направљен још један институционалан корак ка указивању дијаспори да је матичној држави стало до ње.

Опште је позната чињеница да дијаспора доприноси привредним активностима у Републици Србији, како видите наставак и побољшање овог односа? И како дијаспору укључити да буде све интензивнији инвеститор у матици? Да ли је могуће на известан начин преко јединица локалне самоуправе, кроз пројекте подстаћи дијаспору на неке нове инвестиције?

– Недавно сам био у Штутгарту и тамо је одржана „Инвестициона и пословна конференција за дијаспору“, није прва и биће их још и то је добар начин за повезивање и привлачење нових инвестиција у Србију, посебно што на таквим конференцијама локалне самоуправе из Србије имају могућност и да учествују, да покажу потенцијал који имају и отворе шансе за улагање у њихов крај.

Која је перспектива развоја односа дијаспоре и матице? Kако гледате на тај однос за десет, двадесет и педесет година? Да ли ћемо историјски посматрано први пут правити дугорочне планове?

– Сигуран сам да је однос између дијаспоре и матичне државе, у односу на неке раније периоде, у фази дубљег повезивања и јачања, захваљујући односу државног руководства Србије на челу са председником Александром Вучићем, који кроз сваки пројекат и нову инвестицију, отвара могућност за повратак наших људи и као држава смо свесни значаја дијаспоре, онога шта она може да пружи Србији, али и тога шта Србија може њој да пружи. Времена јесу турбулентна на глобалном нивоу, али сматрам да се Србија налази у ситуацији, да може да прави дугорочне планове, јер за то је потребна стабилност, а са политиком Владе и председника, ми смо стабилна држава са јасним циљевима, па и када је у питању дијаспора, дугорочни планови су могући, сетимо се само 2019. године када је представљен програм „Србија 2025“, многи дежурни критичари су говорили да је то списак лепих жеља, а данас када се сваки пројекат остварује, они ћуте.

И за крај министре морам да вас питам нешто, који је ваш план рада у вези са јачањем контаката са дијаспором и чиме би били задовољни на крају мандата као оствареним циљем?

– Имамо више пројеката које планирамо да реализујемо у наредном периоду, који обухватају различите аспекте, али сваки од њих има за циљ да ојача везу између матице и људи коју си изван граница, да им се помогне у очувању идентитета, али исто тако да виде да је Србија држава развоја, да је спремна за њихов повратак и да се слика о дијаспори прошири изван оних оквира да је дијаспора једино дознаке. Често нам се деси да заборавимо на лобистички потенцијал наших људи ван Србије, колико се они боре за косовско питање, указујући читавом свету на неправде према српском народу на простору Kосмета, али и на сву хуманитарну помоћ која нам стиже. Знам да звучи нереално, али бих најзадовољнији био када би се читав наш народ окупио испод „једног неба“, да се сви овде врате и да заједно јачамо нашу земљу, али знам да је то немогуће, не због тога да Србија није добро место за живот, већ глобално имамо тренд миграција, без обзира на степен развијености. Али се надам, да ће наши односи бити испуњени апсолутним поверењем, да у свим деловима Србије имамо инвестиције из дијаспоре, али и да ћемо да ојачамо и учврстимо национални идентитет код свих наших људи ван граница.

Извор Огледало српско