Најновије

Интервју Ивице Дачића за Курир: Неувођење санкција Русији је наш принципијелни став Вести

Неки из опозиције давно су изгубили сваку везу са интересима Србије и једино што их занима је да све пропадне, да Вучић и Дачић пропадну како би они дошли на власт. Као грађанин и као члан Владе могу само да будем задовољан једино тиме како нас у овим тешким разговорима заступа председник Вучић, јер врло добро знам из многих разговора у којима сам учествовао колико је то ђаволски тешко!

Овако у интервјуу за Курир недавне преговоре у Охриду коментарише први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић, али и открива у каквом су сада заиста односу он и председник Александар Вучић након међустраначких трзавица које су имали, колико наш кошта неувођење санкција Русији, говори о лицемерју појединих западних земаља, али и због чега не би волео расписивање ванредних парламентарних избора…

Недавно је у Охриду постигнут договор између Београда и Приштине о КиМ, који су опозиционе партије и у Београду, конкретно десничарски оријентисане, и у Приштини дочекале на нож. Шта то говори? Објективно, да ли можемо бити задовољни постигнутим?

-Свих ових година се води тешка борба за одбрану онога што је за нас најважније, а то је наш суверенитет и територијални интегритет. То што су овде договоре дочекали на нож неки из опозиције, то најмање треба да нам буде неко мерило да ли смо урадили добру ствар или нисмо. Ти људи су одавно изгубили сваку везу са интересима Србије, јер једино што их занима јесте да све пропадне, да би им се указала нека нада да дођу на власт. Свако од њих, који не силазе са телевизија, био је у прилици да уради нешто за Србију и за КиМ као њен део. И шта су урадили? Бежали су од проблема, чак су директно радили на штету Србије. Свако од њих је у своје време требало да ради ово што Вучић сада ради, али није имао петљу за то, ни одговорност према својој земљи.

Чини се као да су Европа и Америка напокон заиста одлучне да натерају Куртија да имплементира ЗСО и Бриселски споразум… Да ли се однос снага и наклоност западних сила благо мењају у нашу корист или нас очекују додатни притисци и уцене?

-Нико од њих неће да промени свој став о КиМ, било би глупо да ми то очекујемо од Америке, Немачке, Француске или било кога на Западу ко је признао Косово. Они мењају однос према проблему, то је добро и корисно за Србију. Ми смо их натерали да промене свој однос према проблему зато што смо имали јаку аргументацију, зато што смо били упорни, стрпљиви и, што је најважније, говорили смо им директно који су наши ставови, то понављали безброј пута и никада нисмо покушавали да једно причамо њима, а друго нашим грађанима. С нама су начисто, није ни њима лако са нама, али они то поштују. То има ефекта, јер Србија је, за разлику од владе у Приштини, све време озбиљан и одговоран учесник у разговорима. Када смо довели до такве ситуације, онда се и на нас гледа другачије, поштовање је велико и зато смо у позицији да остваримо своје интересе, а то је једино важно.

Да ли је у плану да још нека држава отпризна Косово?

-Све што можемо сада улажемо у то да издејствујемо најбоља решења за Србију и за наш народ на КиМ. Не желимо било чим да ометемо тај циљ. У овом тренутку убедљива већина од 106 чланица УН не признаје Косово као државу, 84 га признају, а три државе немају јасан став. То је наш јак аргумент у разговорима, нарочито као показатељ оправданости нашег става да Приштина не треба да има столицу у УН.

Колико тешко је било све ово време одолевати притисцима у вези са неувођењем санкција Русији? Шта је Србија тиме изгубила, а шта добила?

-То је наш принципијелни став и став Савета за националну безбедност, утврђен још прошле године. Србија без преседана поштује принципе међународног права, односно територијални интегритет и суверенитет сваке државе, тако и Украјине, али не уводимо санкције Русији због својих интереса, који су, између осталог, и заштита суверенитета и територијалног интегритета. Осим тога, ми се противимо санкцијама против било кога зато што смо и сами имали то неправедно искуство и знамо шта то значи. Друго, у нашем је интересу и у интересу наше економије да не уводимо санкције Русији, и та одлука постоји још од марта прошле године. Увек смо говорили, и сада то говоримо, да ћемо пратити како се ова одлука рефлектује на нашу економију и оставили смо увек отворену могућност да она буде промењена ако наша привреда и наши грађани почну да трпе непоправљиву штету. Пошто је одлука још на снази, то значи да немамо још тај случај. Тачно је да Србија није увела санкције Русији и, осим великих притисака које трпи, морам да истакнем да је обим спољнотрговинске размене Србије и Русије смањен, док је у неким западним земљама које су и увеле санкције Русији повећан. Многе западне земље нису коректне према Србији јер, по извештајима, повећале су трговинску размену са Русијом у време санкција.

О колеги из коалиције: Одмах сам реаговао на Бастину изјаву

Министар привреде Раде Баста, који је члан ЈС, вашег најближег коалиционог партнера, недавно је јавно иступио са ставом да санкције Русији треба да се уведу. Да ли се са неким консултовао о том потезу, какве су биле реакције унутар странке и да ли сте упознати са његовом идејом о оснивању сопственог покрета?

-Ја сам одмах реаговао, а то понављам и данас, да и ја лично и моја партија и сви наши чланови Владе стоје иза одлуке Савета за националну безбедност и државне политике. Све док је на снази наша одлука и наша политика у вези са санкцијама, ми ћемо је доследно поштовати.

Каква је сада ситуација на релацији СНС-СПС, с обзиром на „кризу“ коју сте имали после седнице Скупштине о Косову? Сећамо се сви да је било и тешких речи и о вама лично и о СПС од стране појединих колега из СНС.

-Односи наше две партије су на највишем нивоу, како то и доликује двема највећим партијама и у владајућем блоку и уопште на политичкој сцени. Ми смо одговорни људи, Вучић и ја смо дуго у политици и њом се одговорно бавимо. Радимо заједно сваког дана на врло важним пословима за нашу државу и грађане. Нико нам не даје право да странчаримо, ни да се бавимо неким задевицама док решавамо КиМ, крајње напету ситуацију у свету, која се и нас дотиче, док имамо толико важног посла.

Подржали сте идеју Вучића о оснивању Народног покрета, а да ли сте с њим разговарали конкретније о томе? Уколико СПС приступи покрету, плашите ли се да можете изгубити идентитет? Шта о томе мисле ваши партијски другови?

-Ја сам подржао ту идеју. Подржао сам је зато што она одговара нечему о чему смо Вучић и разговарали много пута раније, а то је како да пронађемо модел којим ћемо да обезбедимо најширу подршку, па и јединство око најважнијих питања за нашу државу. Ми смо већ годинама у коалицији, која из избора у изборе добија огромно поверење грађана, што значи да политика коју водимо има велику подршку. Два пута смо подржали Вучића као председничког кандидата, што сматрамо нашим заједничким успехом. За претходне изборе предлагао сам да направимо заједничку листу… Покрет о коме је реч може да буде нова, још виша фаза наше сарадње и ја је прихватам зато што нам је за важне одлуке потребан савез који ће да окупи и људе који нису у политици, а подржавају и боре се за Србију. Нема овде приче ни о каквом утапању једних у друге, о томе причају само наши противници, али мораћу да их разочарам.

С времена на време се подгрева прича о могућим ванредним изборима на пролеће, те враћању цензуса на пет одсто… Колике су шансе за ново гласање?

-Имаћемо на пролеће редовне покрајинске изборе у Војводини и редовне локалне изборе. Спремамо се за њих, они су врло важни и ми изборе увек схватамо најозбиљније. Што се тиче парламентарних избора, увек сам заговорник пуног мандата парламента и Владе, зато што то даје простор за темељан рад и добре одлуке. Али, ако буде политичке воље да се на изборе иде раније, нема проблема, СПС ће на њих да иде и оствариће одличан резултат.

Недавно сте у Загребу изјавили да Хрватска и Србија треба да се такмиче у изградњи мира и добрих односа, уместо у мржњи, и да сва отворена питања решавају дијалогом. Ипак, сведоци смо да је у самом срцу ЕП хрватска посланица покренула конференцију о озлоглашеном кардиналу Степинцу, упркос српском противљењу… Да ли је то лош знак за нормализацију односа две земље?

-То јесте једна порука која не иде у корак са оним што сам ја рекао у Загребу, а нарочито са оним што сам у Загребу чуо од хрватског руководства. Да ли ЕП стварно нема ниједну важнију ствар да расправља него да буде домаћин конференције на којој се врши ревизија историје? Чиме се ти људи у ствари баве? У Србији и у региону врло добро знамо каква је била улога Степинца у оквиру НДХ када је реч о прогону и геноциду над Србима. Али ја сам очекивао да и држава Хрватска, њена влада, парламент, председник, реагују на иницијативе њихових посланика у ЕП и нека кажу да ли стварно мисле да је то корак који ће да нас приближи. Неће да нас приближи, а зашто то раде, то нека они објасне.

О партији: Брзо ћемо изабрати потпредседнике СПС

Због чега још не саопштавате имена нових потпредседника СПС? У прошлом интервјуу сте рекли да ће се то десити ускоро, а до данас није. Када ћете их изабрати?

-СПС ради сложно и пуном снагом, а именовање потпредседника то не ремети. И ја сам имао много послова и путовања као министар, такође и моји пријатељи из руководства који су чланови Владе, посланици, тако да смо се више посветили нашим дужностима у држави него страначким обавезама. Али то остаје још једини отворен корак у конституисању наших органа после конгреса и сигуран сам да ћемо га обавити врло брзо.

Извор Курир