Најновије

Интервју Бранка Ружића за Курир: СПС доказао да је воћка чудновата Вести

Део средњошколаца недавно се побунио против увођења државне матуре, поручили су да се „и они питају“ и предали Министарству просвете петицију од 25.000 потписа. Поруке су биле и „ваше грешке су наша будућност“… Министра просвете Бранка Ружића питали смо да ли су средњошколци у праву, да ли министарство заиста греши, те који је његов одговор. Ружић је у разговору за Курир говорио о томе да ли ће успети да помири супротстављене ставове ђака и надлежних, како стати на пут вршњачком насиљу осим формирањем радних група, да ли ће се и како поправити статус просветних радника и, на крају крајева, да ли ћемо доћи у ситуацију да неће имати ко да нам учи децу.

  • Примили смо званичну иницијативу тог неформалног удружења 27. марта и истог момента позвали на састанак, пошто је то било прво званично обраћање министарству. Међутим, тај позив није услишен уз објашњење да за састанак имају потребу да се спреме. Све је то разумљиво, те је састанак заказан за среду идуће недеље и свакако се радујемо њему. Међутим, важно је због свеукупне, пре свега ђачке јавности знати да смо става да је предуслов за наше иницијално комуницирање према средњошколцима да имамо прецизне одговоре у вези са условима уписа на високошколске установе, што средњошколце највише и интересује, а њих тек сада формирамо, имајући у виду да се дијалог с факултетима последњих месеци развио у жељеном правцу. Државна матура, као реформски искорак, у фокусу управо, и пре свега, има будуће свршене средњошколце и циљ је да им се олакша – да државну матуру полажу у својим школама, у добро познатом амбијенту, с мање стреса и за њих и за родитеље, да добију сертификацију стеченог знања, квалификују се за жељени факултет и определе своје каријерне циљеве. Најважније је да се зна да је ово веома комплексан захват, од државног и општег друштвеног интереса, и ту не би смео бити нити промил простора за било коју врсту политиканства. Одговорно тврдим да ће државна матура бити имплементирана у оном тренутку када све буде кристално јасно, уз нулту толеранцију за било коју врсту изненађења.

Нажалост, вршњачко насиље је константна тема, мало-мало па имамо такав случај. Министарство је углавном до сада реаговало, направили сте радне групе, помињу се правилници… Међутим, да ли ће се све завршити као мртво слово на папиру? Решавају ли овако велики проблем само радне групе?

  • У праву сте, овако велики друштвени проблем не може уклонити једна радна група, нити је то интенција, али синергија свих нас – школа, родитеља, медија, надлежних државних органа и самих ученика, може помоћи да се он знатно умањи. Сви знамо да је насиље друштвени феномен, а да образовне установе нису изолована острва. Школа не може сама да реши проблем који се налази у породици или у друштву, али може помоћи превенцијом да до ескалације не дође или да када пак дође, осигура санирање последица правовременим и ефикасним мерама. Управо на томе је радила радна група и верујем да ћемо и бољом сарадњом надлежних државних органа сви боље реаговати. Епицентар сваке мере је здраво и срећно дете, да учинимо све да се и дете које је испољило насиље и тиме можда вапило за пажњом врати на добар пут, као и да дете које је претрпело насиље ту непријатност превазиђе.

На удару су често и просветни радници, који такође нису поштеђени насиља од појединих ученика. Било је захтева и да просветни радници добију статус службеног лица. Да ли се о томе размишља?

  • Радна група, у којој су драгоцени допринос дали и представници синдиката, разматрала је и тај предлог и била је става да то не би дало жељене ефекте, притом, није било јединственог става синдиката о том питању. Сагласили смо се да буду усвојене мере које ће увести већи ред у школе и пооштрити санкције и за ученике и за родитеље, за свако непоштовање правила. На тај начин ћемо додатно заштитити и наставнике у школама.

Кад смо код просветних радника, евидентан је и мањак наставног кадра, а све мањи број средњошколаца се одлучује да упише учитељски факултет, па и математику, физику, историју… Намеће се питање ко ће нам у будућности учити децу. Имате ли план како да се ту стање поправи?

  • Ово је вишегодишњи проблем код нас, али и у целом свету. Сматрам да је ова тема веома важна и зато смо се обратили Националном просветном савету, као релевантном саветодавном телу, и затражили предлоге о овом питању. Очекујем да ћемо дати јасан план како да осигурамо бољи квалитет наставе и довољан број наставника у будућности јер је евидентно да у перспективи такав негативан тренд угрожава нормално функционисање образовног система у Србији.

Поједини просветни радници су изашли с предлозима и да се промени начин оцењивања, односно да се дигне лествица знања… Хоће ли се ту нешто променити?

  • Сваки добронамеран предлог разматрамо. Не мислим, свакако, да може нешто ускоро да се промени, јер је ово предлог који ипак захтева добро промишљање о његовим ефектима и, наравно, у контексту ширег обухвата системског приступа, а не спрам појединачног предлога.

Још једно актуелно питање из вашег ресора су и бесплатни уџбеници за поједине категорије деце, а сада је то актуелизовано и одлуком Града Београда да сва деца у престоници од септембра добијају бесплатне уџбенике, због чега је дошло и до „неспоразума“ између града и министарства. Из Града су поручили да „Министарство просвете није било заинтересовано за договор“, те да ће због тога неке породице добити дупле уџбенике. Због чега се ово десило? Шта ви кажете на ову, у најмању руку чудну ситуацију?

  • Нисам заиста схватио да има неспоразума. Свака иницијатива локалних самоуправа која доприноси унапређивању квалитета образовања и васпитања наше деце је добродошла и ми је подржавамо, наравно, у складу с буџетским средствима која им реално стоје на располагању. Министарство просвете је на основу закона у обавези да спроводи програм бесплатних уџбеника још од 2011. у целој Републици Србији, а у циљу додатне подршке ученицима из осетљивих категорија, али и подршке надареним ученицима. За набавку бесплатних уџбеника министарство је у буџету за ову годину обезбедило 720 милиона динара, а рок за пријаву је до 10. априла. Иначе, право на бесплатне уџбенике прошле године остварило је 88.000 ученика, што је отприлике 17,5 одсто укупног броја основаца. Бојазан да постоји могућност дуплог трошења средстава пореских обвезника је заиста лако решива једном простом рачунском радњом одузимања вредности уџбеника, за које Министарство просвете има законску обавезу да их определи за те категорије ученика у Београду, од укупне вредности уџбеника које Град Београд има у плану да обезбеди за ученике главног града.

Када смо код односа, какви су тренутно односи у Влади и међу коалиционим партнерима? Ваш колега Раде Баста наставио је са солирањем, поновио став о увођењу санкција Русији, чак устврдио да је о томе било расправе на седници Владе и да су неки министри ћутали, што је он схватио као подршку. Шта уопште кажете на такво иступање једног члана Владе које се коси с тренутном државном политиком?

О ванредним изборима

Знаћемо у блиској будућности

С времена на време се подгрева и прича о могућим ванредним изборима на пролеће. Да ли им је, по вама, време?

  • Ванредни циклус избора је увремењен у оним периодима када за то постоји државни разлог. Дакле, сплет веома комплексних питања и државних изазова који захтевају одговор политика које проистичу из програма владајуће коалиције. Да ли ће бити потребе да се те политике поткују легитимитетом грађанки и грађана на изборима, видећемо у релативно блиској будућности. Најважније је у континуитету очувати мир, политичку стабилност и привредни раст, и сматрам да је СПС у том домену драгоцен партнер.
  • Односи су веома колегијални, интензивни и развијају се у правцу реализације стратешких циљева државе Србије у свим сферама. Коалициона сарадња СПС и СНС јесте базирана на државотворној оријентацији и потпуном сагласју два лидера Вучића и Дачића. Политика Владе у односу на дешавања у Украјини јасно је дефинисана потврдом 15 тачака Савета за националну безбедност од 25. фебруара 2022. и ту је тачка. Што се тиче искакања из клишеа државне политике, сматрам да смо у веома осетљивом периоду спољнополитичких нијансирања и гибања и да нам у очувању наших државних интереса ни на који начин није потребан авантуризам, повампирење феномена Белог Прелетачевића и инсталирање неких тројанских коња у недра национално одговорне политике.

У Охриду је постигнут договор Београда и Приштине који је и у нашем и у приштинском делу опозиције дочекан на нож. Шта вама то говори? Да ли је могло нешто другачије или смо ипак извукли максимум из минимума?

  • Руковођен досадашњим искуством, све оно што опозиција у Србији дочека на нож, у ствари представља потврду исправне, национално одговорне, визионарске политике, која је у интересу Србије, народа и виталне и здраве будућности наших надолазећих младих генерација. Развезати косовски Гордијев чвор, а не нарушити наше интересе и сентимент обичног човека, велика је уметност, али поред креативности, треба имати и храбрости, мудрости и подршку грађана. Из тог разлога, пуна подршка државном руководству с председником републике на челу.

СПС доказао да је воћка чудновата

Лидер ваше странке Ивица Дачић подржао је председника Вучића у идеји о оснивању Народног покрета… Да ли сте у СПС о томе разговарали? Како ви гледате на ту идеју?

  • Подржавам председника Дачића у подршци тој идеји. Заједничко деловање у интересу Србије СНС и СПС траје већ 11 година, тако да изналажење нових, потенцијално ефективнијих модела сарадње свакако може бити тема за разговор. Одговорно опхођење према легитимно исказаној идеји и кућно васпитање на другој страни налажу да сачекамо крај маја, како је и најављено, и сагледамо која врста организационе структуре је у питању. Из тог разлога ову тему и нисмо дотицали у СПС до сада, а као члан Главног одбора СПС могу да кажем да је лојалност СПС Србији и партнерству са СНС неупитна. Као што је уосталом неупитан аксиом наше политике да баштинимо и очувамо идентитет наше партије, која постоји 33 године и једина је традиционална политичка организација од увођења вишестраначја ’90. која и дан-данас има респектабилан број бирача, утиче на важне друштвено-политичке процесе, доприноси политичкој стабилности и економском развоју наше Србије и једина је која има привилегију да се похвали чињеницом да у небројено случаја имамо три генерације чланова из исте породице. СПС је доказао да је воћка чудновата.

Извор: Курир.рс