Најновије

Бранко Ружић: Ресурс центар у Новом Саду корак даље у процесу увођења инклузивног образовања Вести

Министар просвете у Влади Републике Србије Бранко Ружић и европска комесарка за иновације, истраживање, културу, образовање и омладину Марија Габриел отворили су данас Ресурс центар у Школи за основно и средње образовање „Милан Петровић” са домом ученика у Новом Саду.

Ружић је том приликом директорки те школе Виолети Страхињевић уручио сертификат о оснивању Ресурс центра у тој образовној установи, нагласивши да иако је од 2009. године постигнуто много резултата у процесу увођења инклузивног образовања, успостављање ресурс центара представља новину у нашем систему.

Он је указао на подршку која је добијена од партнера, због чега је изразио захвалност Делегацији Европске уније у Србији, која је са буџетом од 4,5 милиона евра омогућила реализацију овог пројекта.

Поменути пројекат се спроводи партнерски са Канцеларијом Уницефа у Србији, која је за ову намену издвојила 250.000 евра.

Ружић је подсетио на то да је ова школа једна од десет образовних установа које су прошле године добиле статус ресурсног центра, наводећи да ће се кроз успостављање оваквих центара пружити подршка типичним школама за примену политика и пракси инклузивног образовања.

Према његовим речима, од посебног значаја је то што ће се кроз рад ресурсних центара повећати приступ асистивној технологији која олакшава учење деци са сметњама у развоју.

У свему што радимо фокус нам је на томе да свако дете буде здраво, срећно и да има приступ квалитетном образовању. Настојимо да ојачамо све капацитете, али и осигурамо квалитет унапређујући сопствене вештине и компетенције како бисмо деци били адекватна подршка, нагласио је он.

Министар је истакао да је поносан на више од 300 запослених у овој школи и приближно 1.200 ученика који свакодневно показују колико су посебни.

Желим вам да наставите да се и у наредном периоду на исти начин старате да свако дете овде добије љубав, подршку и најбоље могуће образовање, поручио је Ружић.

Марија Габриел је школи уручила опрему коју чини асистивна технологија, а која је у процесу учења потребна деци са сметњама у развоју.  

Она и директорка Уницефа у Србији Дејана Костадинова подржале су напоре ове школе да обезбеди једнаке могућности и приступ образовању за свако дете.

Подршка развоју ресурсних центара спроводи се у оквиру пројекта „Унапређени равноправни приступ и завршавање предуниверзитетског образовања за децу којој је потребна додатна образовна подршка”, који спроводе Министарство просвете и Уницеф.

Представници Уницефа и ЕУ, међу којима је био и шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре, имали су данас прилику да се упознају са начином рада асистивне технологије, као и да посете изложбу радова ученика школе „Милан Петровић”.

Извор: Влада Србије