Најновије

Интервју Владана Заграђанина за Телеграф: Изборе не призивамо али их се не прибојавамо, СПС ће јачати Вести

*Однос између СПС-а и СНС-а постављен је на стабилним основама *Мој приступ политици није да будем привремен и повремен, већ да истрајем веран нашој држави и лојалан Социјалистичкој партији Србије

Ми изборе не призивамо, али их се и не прибојавамо. Власт не доживљавамо као привилегију, већ као одговорност у служби грађана, њихове безбедности и сигурности, да имају посао и пристојан живот, да могу да живе од свог рада. Социјалистичка партија Србије (СПС) има јаку инфраструктуру, значајну историју и стални прилив младих људи и свежих идеја У наредном периоду очекујем наставак тог тренда јачања партије, каже у интервјуу за Телеграф.рс Владан Заграђанин, народни посланик и члан Главног одбора СПС-а.

Доскорашњи председник Извршног одбора СПС, који је у овој странци од њеног оснивања, 33 године, ретко даје интервјуе. Од последњег до овог, прошло је 6 година. С тим у вези нам је и открио зашто се ретко појављује у медијима, истиче да СПС има јаку организацију и препознатљив идентитет код својих бирача, али и да је однос између СПС-а и СНС-а постављен на стабилним основама и усаглашавањем, пре свега двојице председника партија – Александра Вучића и Ивице Дачића.

Пре свега, морам да Вас питам зашто се господин Заграђанин један од главних људи у СПС-у тако ретко појављује у медијима?


У политици и у партији, ко и другим сферама друштва постоји подела посла. Председник и потпредседници партије су, по природи својих позиција, више експонирани. Улога председника Извршног одбора је оперативна, менаџерска и то захтева логистичку подршку онима који су више јавно изложено. Као народни посланик наступам кад год се укаже потреба у складу са питањима и темама којима се посебно бавим.

У медијима се појављујем када за то постоје разлози и када сам проценим да је потребно да се јавно обратим.

Која је у ствари Ваша улога у СПС-у? У овој странци се од њеног оснивања, 33 године, зашто СПС и да ли сте некада дошли у искушење да пређете у неку другу?


У Социјалистичкој партији Србије сам од оснивања. Нисам се руководио трендовима и пролазним ветровима који су дували. Као што је СПС државотворна и стабилна странка, трудио сам се да и сам останем достојанствен и постојан, стабилан, доследан и кооперативан. Током година нашег постојања изџали смо велике ударе, као што смо остваривали и велике узлете. Ми трајемо упркос свему, јер грађани препознају нашу левичарску оријентацију, бригу за све грађане, државотворност и коректан и професионалан однос према коалиционим партнерима. Мој приступ политици није да будем привремен и повремен, већ да истрајем веран нашој држави и лојалан Социјалистичкој партији Србије.

Где видите СПС за 4 године, и шта је еликсир политичке дуговечности Социјалистичке партије Србије?


СПС има јаку инфраструктуру, значајну историју и стални прилив младих људи и свежих идеја. Унутар странке воде се дебате и водимо рачуна о континуитету и о освежавању програма и кадрова. Грађани то препознају и награђују нас својим поверењем и гласовима. У наредном периоду очекујем наставак тог тренда јачања партије. Поносни смо што је међу нашим члановима и бирачима и по неколико различитих генерација.

Како видите тренутно стање на политичкој сцени Србије?


Са нашим коалиционим партнерима преузели смо одговорност и настојимо да се понашамо одговорно упркос веома сложеним међународним околностима. На првом месту су нам интереси Србије и свих њених грађана. Не понашамо се политикански већ настојимо да се прилагодимо избегавајући неспоразуме и конфликте. Трудимо се да градимо и да чувамо пријатељства и партнерства, како у земљи, тако и у иностранству.

СПС има изразито профилиан политички идентитет, своју стабилну партијску инфраструктуру и бираче са чврстом партијском идентификацијом. Свако евентуално пресвлачење или утапање у неку нову организациону форму значило би одрицање од онога што су социјалисти изграђивали годинама. Ми смо изворно поникли из општенародног покрета и одувек смо били државотворни.

Разумем потребу одговорне државне политике, али државотворност се, када је реч о Социјалистичкој партији Србије, никада није доводила у питање. Идеје о неким конкретним покретима или коалицијама, још нису обликоване. Однос између СПС-а и СНС-а постављен је на стабилним основама и усаглашавањем, пре свега двојице председника партија вучића и Дачића. И то траје 11 година. Односи између ове две партије су креирани на врху, претпостављају и имплементацију по дубини у кадровским и другим питањима како би још више давали синергијски ефекат.

Да ли су пред нама ускоро нови избори или не?


Ми изборе не призивамо, али их се и не прибојавамо. Увек смо спремни да изађемо пред грађане с резултатима наше политике, са нашим програмом и кадовима. Власт не доживљавамо као привилегију, већ као одговорност у служби грађана, њихове безбедности и сигурности, да имају посао и пристојан живот, да могу да живе од свог рада.

Став шефа СПС-а, господина Ивице Дачића је у ствари и став државе да се санкције Русији не уводе.
Наш председник, као министар спољних послова, у сарадњи са председником Републике и Владом, води одговорну спољну политику. У овим тешким временима када се свет поларизује, Ивица Дачић је показао државничку мудрост, разборитост и политичку вештину понашајући се онако како је најбоље за Србију. Србија је осудила агресију на Украјину, али није упала у замку острашћености и једностраности, и није увела санкције Русији.

Да ли ће Србија и колико моћи да одолева притисцима великих сила?


То није лако, верујем да председник Александар Вучић и ивица Дачић имају у виду све околности код доношења одлука које су од пресудне важности за Србију.

Ви сте и у Одбору за контролу служби безбедности Скупштине Србије. С којим све претњама је Србија данас суочена и како бисте оценили опште безбдносно окружење у којем се налазимо?
Свет се налази у стану које подсећа на хладни рат и на поновно подизање зида између истока и запада са опасношћу да оружани сукоб поприми глобалне размере. Савет за националну безбедност је на време указао на те опасности. У тренутним међународним околностима, иначе сложена и осетљива безбедносна питања додатно потврђују колико су мир, стабилност и безбедност вредности од највишег значаја.

То је наш приоритет. И поред мигрантске кризе, перменентних напетости у региону и рата у Украјини, Србија успева да очува сигурност и безбедност свих њених грађана.

Извор: Телеграф.рс Фото: Милена Ђорђевић