Најновије

Бранко Ружић: Тродневна жалост у Србији због трагедије у ОШ „Владислав Рибникар” Вести

Министар просвете Бранко Ружић саопштио је данас да је Влада Србије донела одлуку о тродневној жалости на читавој територији Србије, почевши од петка 5. маја и закључно са недељом 7. маја.
Он је на конференцији за медије поводом јутрошње пуцњаве у ОШ „Владислав Рибникар“, рекао да је настава у послеподневној смени данас отказана, као и да ће настава од сутра отпочињати минутом ћутања.


„У име Министарства просвете Републике Србије, изражавам најдубље жаљење поводом највеће трагедије која је задесила Србију и наш образовни систем у новијој историји“, рекао је Ружић.
Он је навео да је у пуцњави у ОШ „Владислав Рибникар“ осморо деце изгубило живот, као и припадник обезбеђења школе, док су повређени хоспитализовани.
„Децу родитељима нико не може да врати“, поручио је министар просвете.
Ружић је истакао да је ученик основне школе јутрос извршио „бестијални чин први пут у Србији“.
„Прстен обезбеђења, који по нашим процедурама јесте нормиран и предвиђен за школе, постојао је јутрос у 8.40. Дакле, функционсао је и видео надзор, и припадник обезбеђења, који је трагично изгубио живот на дужности, био је присутан. Био је присутан и школски полицајац“, навео је он.
Министар просвете је саопштио да су тим психолога и људи из образовног система позвани како би се ученицима, запосленима и родитељима пружила адекватна подршка у трауматичном периоду који следи.
„Незамисливо је када видите те сцене, како је било тој деци која су доживела страх. Тај страх тог чувара и наставника који су покушали да ову трагедију спрече и да заштите оно што је за њих најсветије, а то су деца“, рекао је Ружић.
Министар је истакао да је Србија, нажалост, део оног света у којем се овакве ствари све чешће догађају.
„Евидентан је канцерогени, погубан утицај интернета, видео-игрица, тзв. западних вредности и свима нама је јасно да је потребан крупан преокрет, пооштравање мера, али и системско изналажење решења“, рекао је он.
Ружић је навео да је данас одржан састанак са председником Србије Александром Вучићем и премијерком Аном Брнабић, те да ће Влада Србије, али и председник, већ данас изаћи са још јаснијом сликом.
„Апел је да дозволимо породицама преминулих да своје најмилије испрате на миру и да би сви они који у овоме виде политичко лешинарење, требало да се погледају у огледалу и поразмисле“, рекао је он и додао да треба сачекати да се јутрошња трагедија сагледа из свих аспеката како би читав систем показао да ли има одговоре на ове изазове.

Извор: Танјуг