Најновије

Бранко Ружић поднео је неопозиву оставку на место министра просвете Вести

Министар просвете Бранко Ружић поднео је данас неопозиву оставку председници Владе Србије Ани Брнабић. У наставку Вам преносимо писмо оставке у целости.

„У светлу катаклизмичне трагедије која је задесила нашу државу и њене грађане и грађанке у ОШ „Владислав Рибникар“, користим прилику да још једном у неизрецивом болу изразим најдубље саучешће најмилијима пострадалих, да мали анђели почивају у миру и да нам Бог помогне да се овако нешто више никад не понови.

Драматичне слике догађаја из школе, сузе проливене при изјављивању саучешћа неутешним родитељима пострадале деце“ доживотно носити као печат на души.
У смирај тродневне националне жалости, као одговоран и васпитан човек, професионалан у обављању свих досадашњих јавних дужности, као родитељ и грађанин Републике Србије, која ми је увек на првом месту, а у складу са чланом 23 Закона о Влади, донео сам једну рационалну и часну одлуку у овим околностима.

Подносим неопозиву оставку на позицију министра просвете у Влади Републике Србије.
Упознати сте са чињеницом да сам оставку понудио моментално оног дана када се трагедија догодила.
Осећам моралну и професионалну обавезу да се најискреније захвалим свима у образовном систему – наставном, ваннаставном особљу, директорима, ученицима, студентима, ректорима, деканима, начелницима школских управа, психолозима, секретарима, помоћницима министра, саветницима, запосленима у Министарству, на веома плодотворној сарадњи.
Такође, изражавам колегијалну захвалност лично Вама и свим колегницама и колегама у Влади Републике Србије, као и председнику Републике на дугогодишњој сарадњи, узајамном поверењу у борби за бољу и успешнију Србију.
Надам се да сви правдољубиви грађани, али и политички опоненти осећају потребу да будемо уједињени у болу, тузи и борби, да као друштво добро победи зло, а правда неправду.
Србији је потребна мудрост, сталоженост, љубав и емпатија, никако распирање конфликата и ангажовање медијских машинерија за те потребе, ма са које стране долазиле. Србија је једна једина, алтернативну државу немамо, и зато је морамо чувати, градити и заштитити у овим туробним тренуцима.
Лично, у оквиру моје Социјалистичке партије Србије, наставити још одлучније, чистог образа и са љубављу да се бори за развијену, национално поносну, социјално праведну, међународно уважену Србију, европских вредности.
Оставка је лићни, али и политички чин, у развијеним демократским друштвима одлика снаге, а у нашем региону, врло често одлика слабости. Нека јавност суди.“

С поштовањем,

Бранко Ружић