Најновије

Обележен Дан победе над фашизмом Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић положио је данас венац на Гробљу ослободилаца Београда и код Споменика црвеноармејцу поводом Дана победе над фашизмом у Другом светском рату. 

Никодијевић је том приликом рекао да сваке године са поносом 9. маја истичемо историјску улогу наше земље у победи над фашизмом.

– Као народ треба да будемо поносни на историјску улогу наше земље, јер смо дали велику жртву да би Европа била слободна и могла да се развија. Управо та послератна, модерна Европа почива на идејама победе над фашизмом и то треба да буде идеја водиља у 21. веку. Сваке године истичемо на овај дан да фашизам и нацизам никада нису довољно мртви као идеологије и да се у различитим облицима појављују у разним друштвеним формама – рекао је Никодијевић.

Он је поручио да је неопходно да се током образовања нових генерација боримо против тога, да указујемо на идеологију која је довела до смрти милиона људи на тлу Европе и читавог света.

– Морамо да се боримо против ревизије историје, против било каквог оправдања злочина који су почињени за време Другог светског рата. Посебно је то важно у данашње време када видимо да и млађим генерацијама такве монструозне идеје и личности, које су у то време биле популарне, могу бити узор – рекао је председник градске скупштине.

Према његовим речима, Скупштина Града Београда увела је Дане слободе – манифестацију од посебног значаја за Град Београд која се обележава од 20. октобра до 1. новембра.

– То су били датуми који се на велику жалост до пре само десет година нису обележавали. Данас је то манифестација која наилази на заиста велики одзив грађана и треба да послужи као велика историјска лекција млађим генерацијама. Сећаћемо се са поносом свих датума и свих оних који су дали животе за нашу слободу – закључио је Никола Никодијевић.

Венце су између осталих положили министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, представници Војске Србије, амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко, као и представници СУБНОР-а и дипломатског кора. 

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд