Најновије

Гостовање Ивице Дачића на ТВ Курир: Опозиција очекују гласове, а злоупотребљавају трагедију родитеља у дневнополитичке сврхе Вести

Председник Социјалистичке партије Србије и министар спољних послова, Ивица Дачић о најављеном протесту опозиције.

Поједине опозиционе партије, наводно протестујући против насиља, најавиле су да ће данас у највећем саобраћајном шпицу, зауставити саобраћај преко моста Газела, као први знак упозорења док им се не испуне захтеви.

Малтретирање грађана, који неће моћи да пређу мост сатима, изазивање хаоса на улицама само неколико дана након највећих злочина у новијој историји Србије, покушај смене власти на улици као једини циљ тзв. протеста против насиља и небирање средстава, па чак и трагедија, за добијање јефитних политичких поена.

Да ли би тако требало да изгледају дани највећег бола кроз који Србија ових дана пролази? Не може, а да се не постави питање-ако су ових дана уз Србију чак и цео регион, па и Европа и свет, зашто онда нису они који живе на овим просторима и који би такође требало у миру и тишини да деле тај исти бол?

  • Ово што сте рекли, апсолутно сте у праву. Питање борбе против насиља и свега што нам се десило протеклих дана је натполитичко и надстраначко питање. Погрешно је и срамотно да се та питања злоупотребљавају у дневнопотичкој борби. Они који су највише погођени трагедијом су родитељи жртава, али и деце која су сведочила. Они не желе да политизују питање. Било би добро да уместо извачења политичка корист, да се препусти стручњацима да дају савете. Да знамо пут да нам се ово не понови – започео је излагање Дачић.

Министар спољних послова навео је низ ствари којима се треба најструлније приступити.

  • Ми као лаици можемо да износимо предлоге. Најпре о безбедности објеката, образовног процеса. Али имате и предшколске установе и низ институција о чијој безбедности треба бринути. Затим организацију рада с децом и родитељама, потом мере које је предложио председник Вучић а тичу се дозвола за држање оружја. Имате резличита мишљења шта треба да буде са пколом у којој се десио масакр. Ту је проблем друштвених мрежа. За нашу старију генерацију, да кажемо затворите друптвене мреже је прихватљиво, али не верујем да је за млађе генерације – додаје Дачић. Они сад очекују да ће они који протестују гласати за опозицију, а ви ту имате насилнички речник и претње усперене ка председнику Вучићу. То је потпуно скретање са те теме. Имамо данашњи скуп и не знам чему служи блокада Газеле. У време кад је пре 30 година, сећам се да смо имали опозицију која је била јача и озбиљнија. И тада је било расправе о месту одржавања скупова. Тадашња градска власт и Слободан Милошевић су предлагали да се скупови воде на Ушћу, да се не би блокирао град. Нису хтели јер их тамо нико не види. Тако и сад приступају, видеће их ако блокирају Газелу и то ће бити једино место у Европи где ће бити блокирана међународна заједница – каже Дачић.

Водитељка се пожалила да њена мајка неће сутра моћи на заказани преглед код лекара, због блокаде Газеле. Питала је Дачића зашто је неком омогучено да блокира све гражане који не учествују на протесту.

  • То је централно питање. Не мислим ни да је у интересу тих странака који су организатори. Политичко препуцавање у најтежим данима није ни добро ни политички привлачно. Многим политичким факторима у свету не одговара да Србија буде јединствена и стабилна. Користи се свака прилика да се и медијски нападне Србија. Један од фактора је злоупотреба трагедије, зати координација тих активности са сепаратистичким тежњама на Косову и Метохији – додаје Дачић.

Повезао је ове протесте и са опасношћу од дестабилизације ситуације на северу КиМ.

  • Ми не знамо у ком тренутку ће пасти напамет да направи инцидент. Он планира да уведе такозване градоначелнике који су добили 13 гласова на избоима. Сад неко треба да уђе у канцеларију општине Звечан. И то је Албанац. Ући ће уз помоћ полиције, скинуће заставу Србије и ставити заставу тзв. Косова. То је довољан разлог за избијање конфликта. Ви већ сутра можете да имате као дестабилизацију – појаснио је Дачић.

Министар спољних послова прокоментарисао је и најављени скуп против насиља за 26. мај.

  • Порука на скупу заказаног за 26. мај су поруке мира, јединства, стабилности и будућности Србије. Било би благотворније да су после ових трагичних догађаја организован велики скуп против насиља који није страначки обележен, где би сви показали солидарност против насиља. Потребна је друштвена клима за то. Позивам грађане да се чувају политичких провокација и да сачувамо јединство.

Дачић се осврнуо и на захтеве опозиције за оставкама појединих министара.

  • Ја сам против ванредних избора, чак и кад председник то тражи. Бранко Ружић је поднео оставку, ако Влада не ваља, смените је да дође до кадровских промена. У неким земљама не постоји могућност ванредних избора. Замислите да један посао који је системски, сваке године одржавате изборе. То уноси политичку нестабилност. Нисам сигуран да би на ванредним изборима победила опозиција. Али они морају нешто да траже. Нисам сигуран да они стварно желе изборе? НИсам сигуран. Што би их желели кад ће изгубити. МНек се политичка борба води тамо где јој је место, а питања борбе приотив насиља и националних интереса Србије су ванвременска, она ће чекати свакога и сви озбиљни политичари би требало тиме да се баве – рекао је Дачић.

Извор: Курир