Најновије

Наташа Богуновић: Доношењем закона о медицинским сестрама и техничарима, обезбедили би се бољи услови рада и смањио и одлазак ових кадрова у иностранство Посланичка група

Наташа Богуновић, народна посланица Посланичке групе ИВИЦА ДАЧИЋ-Социјалистичка партија Србије (СПС) на Трећој седници Првог редовног заседања Народне скупштине у 2023. години поставила је посланичко питање министарки здравља проф.др Даници Грујичић.

 Поштовани председниче, поштоване колеге посланици, грађани Србије, данас желим да поставим питање министарки здравља, проф. др Даници Грујичић.

          Ја долазим из здравственог система који представља један од најмобилнијих, али и најфреквентнијих сектора нашег друштва. Та мобилност, спремност и посвећеност испољава се не само у пружању здравствене заштите нашим грађанима у редовним условима и на свим нивоима, већ спремност здравственог система за очување здравља становништва у ванредним околностима. Тај квалитет је здравство Србије показало за време ковид пандемије, показало је, нажалост, и за време ових трагичних догађаја којима смо сведочили почетком овог месеца, а када су сви наши здравствених радници ургентно примали и ургентно збринули повређене из ова два незапамћена масакра.

          Наша Влада и ресорно министарство последњих година интензивно и значајно улажу у унапређење здравственог система ради пружања квалитетних здравствених услуга и организовања рада здравствених установа.

          Сложићемо се да су медицински кадрови један од најважнијих стубова здравства, а тиме и очувања здравља људи који су највећи ресурс сваке државе, па и наше.

          Мој фокус данас јесу медицинске сестре и техничари, који носе огромну одговорност у пружању здравствених услуга нашим грађанима, зато што у Србији тренутно, поред лекара различитих специјалности, недостају медицинске сестре и техничари, а тај недостатак није лако надоместити. Иако наше установе имају доста отворених конкурса, на те конкурсе јавља се прилично мало кандидата. Зато смо у обавези да учинимо све што је могуће да зауставимо њихов одлазак у земље запада које су им отвориле широм врата.

          Пре око годину и по дана израдили смо Предлог закона о сестринству и медицинским техничарима, односно закон о здравственој нези је предат ресорном министарству. Овим законом би се утврдили сви садржаји и начин деловања медицинских сестара и здравствених техничара. Законом би биле обухваћене медицинске сестре и техничари свих смерова.

          Као што знамо, у здравству раде сестре средњег образовања, али раде и сестре више стручне спреме, мастер студија, струковне сестре, дипломиране медицинске сестре, магистри сестринства, доктори сестринства, што је велика стручна подршка функционисању здравства.

          Важно је истаћи да овакве законе, законе о здравственој нези су примениле све земље у околини, чак и оне земље које имају нижи ниво здравственог система од нашег.

          Моје питање за министарку здравља, проф. др Даницу Грујичић,  која је, од ступања на дужност, придала важност кадровима у здравству:

„ Када се планира усвајање предлога закона  о сестринству и медицинским техничарима, односно Предлог закона о здравственој нези, како би се прецизно уредила њихова улога и статус и тиме спречио даљи одлив ове здравствене струке без које здравствена заштита не може бити довољна, нити ефикасна? Управо због чињеница да медицинске сестре и техничари пружају најнепосреднију негу пацијентима, веома често квалитет пружене здравствене заштите мери се управо односом медицинских сестара према пацијенту.“

 Хвала.

Категорије: Посланичка група