Најновије

Угљеша Марковић: Уз одговорност и зрелост до сигурније и просперитетније Србије Посланичка група

Угљеша Марковић, народни  посланик ПГ-ИВИЦА ДАЧИЋ-СПС, говорио је о Извештају комерцијалних прижалаца медијских услуга за период од октобра 2022.године до краја марта 2023.године,са посебним освртом на извештавање о случајевима насиља у телевизијским програмима, са предлогом закључка Одбора за културу и информисање од 17.маја 2023 године.

Социјалистичка партија Србије је све ово време позивала и даље позива на  преко потребну  политичку стабилност, уз једну културу дијалога, пре свега из овог дома.

Губимо из вида да смо се окупили, на велику жалост читаве нације, због две трагедије које су нас задесиле, једне у околини Младеновца и Смедерева, а друге трагедије која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ и губимо из вида одговорност коју имамо и потежимо за аргументима, свако од нас  да требамо да изнађемо одговоре на сва питања која су тог 3. маја и у ноћи између 4. и 5. маја за целокупно наше друштво се заправо отворило.

Поштоване колеге и колегинице, уважене грађанке и грађани Републике Србије,  већ смо у трећој недељи од почетка дискусије по тачкама дневног реда о којима говоримо и данас, и чини ми се да што даље идемо, да некако појединачно свако од нас губи из вида због чега је сазвана ова седница, технички друга по реду, односно практично једна те иста седница са истим дневним редом. Губимо из вида да смо се окупили, на велику жалост читаве нације, због две трагедије које су нас задесиле, једне у околини Младеновца и Смедерева, а друге трагедије која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“ и губимо из вида одговорност коју имамо и потежимо за аргументима, свако од нас  да требамо да изнађемо одговоре на сва питања која су тог 3. маја и у ноћи између 4. и 5. маја за целокупно наше друштво се заправо отворило.

            Када се све то догодило, причам у лично име, сам са собом сам размишљао шта је то што треба урадити и негде сам дошао до закључка да је можда најбољи пут да свако од нас, а поготово ми који имамо одговорне функције и који представљамо грађанке и грађане можда за почетак заћутимо, да заћутимо и да се запитамо где то сами грешимо у односу према својој породици, у односу према свом непосредном окружењу, према својим пријатељима, комшијама, рођацима, а тек онда да почнемо прстом да упиремо једни у друге и да тражимо кривце у свему ономе што се догодило.

            Плашим се, драге колегинице и колеге, а не кажем да сам у праву што сам тог става, али плашим се, уважене даме и господо, да смо ми у том процесу кренули од нас и почели смо одмах да тражимо кривце, да упиремо прстом и тако се нажалост одвија и ова седница.

            Данас је на дневном реду Извештај РЕМ-а, о тој тачки говоримо. Акценат је да будемо објективни на две телевизије, нећу их именовати, са националном фреквенцијом. То је оно о чему ми говоримо. Апсолутно смо заборавили да ти људи који шетају, су као једног од криваца видели садржај на телевизијама на којима се емитује,али и на осталим телевизијама,такође.

Негде сам очекивао да ћемо говорити о могућим решењима. Чуло се једно решење, да их треба забранити. Даме и господо, заборављамо и губимо из вида да је после 5. октобра, без намере да се враћам на 5. октобар, дошао капитализам. Капитализам у својој основној функцији има једну ствар која се зове профит, а тај профит тежња сваког капиталисте, просто природно је, да га максимизира.

            Када говоримо о ријалити програму, то је чињенично један од можда најефтинијих садржаја који очигледно има свог крајњег конзумента и који ономе ко га емитује доноси профит. Да ли је решење забранити га? Да ли је решење забранити га на националној фреквенцији, а дозволити га на кабловским телевизијама где би био као један од додатака пакету који би се доплаћивао и где би се при том произвођач истог тог садржаја можда и опорезивао, па се тај новац онда користио за улагање, како у образовање, тако и у културу? То је можда један од модалитета о којим смо требали ових дана да говоримо.

            Овај садржај смо негде оптужили за кривца. Ја сам хвала Богу родитељ два дечака који су још увек мали, али имам пријатеље који имају децу ту негде тих година, 10, 11, 12, 13, 15. У разговору са њима ни један ми није рекао да њихова деца прате телевизију. Они су на друштвеним мрежама. То су генерације које су рођене и одрасле у ери интернета. Лагаћу ако кажем да до њих тај садржај који се емитује у тим програмима не долази, да он долази путем друштвених мрежа у кратким форматима, у форматима од неких 30 секунди и можда до њих долази оно најгоре што се дешава управо у том програму.

            Али, шта ћемо са друштвеним мрежама? Како ћемо њима да се супротставимо? Шта је пут, да и родитељи могу да исконтролишу шта је то што раде њихова деца на друштвеним мрежама и којим језиком комуницирају са својим вршњацима, не само на друштвеним мрежама већ и у вибер и другим групама преко којих комуницирају.

            Можда је требало разговарати и о томе на који начин и како едуковати родитеље о свему томе, о претњама које постоје и свему ономе што су замке које могу да не виде, а могу да им се дешавају у њиховој кући. Плашим се да ни о томе нисмо говорили и плашим да смо наставили у свим претходним данима, како и данас, да оптужујемо једни друге за то ко је више, ко је мање крив и да посежемо за одређеним политичким потезима не би ли смо то донекле преточили у политичке поене и некоме се допали, опет на овој или оној мрежи.

            Такође, у јако тешким данима за нашу државу погођеном свим овим трагедијама, паралелно са тим ми смо имали  напад и на СПЦ,  у претходним данима имали смо дешавања и на Косову и Метохији, на северу Косова и Метохије. Социјалистичка партија Србије је  све ово време позивала и даље позива на  преко потребну политичку стабилност, јер једино уз политичку стабилност, уз једну културу дијалога, пре свега из овог дома, уз покушавање изналажења решења можемо да дођемо до квалитетних закључака и до решења која нас некуда могу одвести.

            Зато се плашим да само око једне ствари сви заједно нисмо себи смели да дозволимо, политичко надмудривање, а дозволили смо то политичко надмудривање, а то је управо Србија, Србија и њена будућност. Зато вас позивам уважене колегинице и колеге да покажемо одговорност и зрелост, и да ову дискусију у даљим данима пробамо негде сви да имплементирамо себе у најбољем светлу и да први одавде сви пошаљемо поруку,да сви заједно  желимо Србију без насиља, да сви желимо просперитетну Србију, да сви ми волимо нашу Србију јер је она једна јединица и немамо другу.

Извор Народна скупштина

Категорије: Посланичка група