Најновије

Интервју Ивице Дачића за Српски телеграф: Србија на првом месту Вести

Социјалисти су спремни за нове изборе, иако лидер те партије Ивица Дачић сматра да је најбоље да свака влада одради пун мандат. У разговору за Српски телеграф говорио је о протестима и захтевима опозиције, као и о притисцима Истока и Запада на нашу земљу. Открио је и зашто је одлучио да, уместо Бранка Ружића, за новог министра просвете предложи Славицу Ђукић Дејановић.

Избор Славице Ђукић неки тумаче као доказ да СПС нема кадрове, да нема нових лица… Шта ви кажете?

-Не знам ниједног озбиљног човека који може да буде против Славице Ђукић на месту министра просвете, само злобног и злонамерног. Ако професор универзитета није најбоље решење за министрапросвете, онда они треба добро да се запитају кога, у ствари, желе на том месту. И не само то, већ и доказаног стручњака, великог хуманисту и, уз то, члана Владе и парламента у више сазива, дакле особу која врхунски познаје и потребе и проблеме нашег образовног система, а нарочито начине како да га унапреди. Славица Ђукић је у овом тренутку идеална особа да преузме Министарство просвете ија сам сигуран да ће тај посао обављати беспрекорно.

Имате ли разумевања за захтеве које опозиција саопштава на протестима?

-Имам огромно разумевање за тугу и забринутост наших грађана због две највеће трагедије које су нас задесиле почетком маја, због губитка младих живота и што суњихове породице завијене у емо. Као држава, све смо урадили да се та огромна трагедија, колико год је могуће, ублажи, а донели смо и мере за које је цео свет рекао да су пример за овакве тешке ситуације. Зато од првог дана немам никакво разумевање забило какво политизовање ове трагедије, а нарочито за покушај дела опозиције да на њој убере профит и оствари нешто што без злоупотребе ових трагедија никада не би могла – да дође на власт пречицом, без избора. Ко се од тих политичара данас уопште сећа разлога зашто су позивали на улицу још док је трајала тродневна национална жалост? Ни тада, а ни данас, они нису мислих ни на жртве ни на њихове породице.


Како коментаришете чињеницу да се лидери опозиције нису појављивали на бини, нису се обраћали грађанима, иако су неки од њих међу организаторима?

-Они немају никакав углед у народу и на протест на који би они позвали не би дошли ни они сами. Кад погледате уназад неколико година, видећете да скоро никад нису организовах ниједан протест јер знају да ту нико не би дошао. Али увек су ту, и кад су на улици студенти и пољопривредници и просветни радници, било ко. Ја сам сигуран да и оним људима који демонстрирају из неких својих идеала и из чистих намера припадне мука кад их виде око себе, онако скривене у маси, а опет прве у реду када се даје интервју за опозиционе телевизије.

Иако им је главна парола „Борба против насиља“, нажалост, тога је било. Нападнути су страни новинари, ЛавПајкић, Светозар Вујачић…

– Они су узели паролу „ Стоп насиљу“, а нема коме нису претили, псовали га и вређали и, на крају, физички напали. Ја само желим да истакнем да у сваком од тих случајева државни органи реагују одмах и примењују све законске мере против насилника. То је оно шта ради озбиљна држава кад јој се деси трагедија каква се десила нама.

С друге стране, питање Косова се не помиње. Зашто?

– Ни пре ових протеста нису причали о Косову и Метохији, а и то што су причали, боље да нису. Тражили су и посебну седницу парламента о томе, председник је дошао у парламент да разговара и да им одговори на сва питања, а они нису имали шта да кажу. Њих Косово не занима, не интересују их ни косовски Срби, ни да ли ће ноћас бити ухапшени, протерани и побијени. Тиме нека се баве Вучић и Дачић, а они ће да се баве РТС и РЕМ, ето, само их то занима.

Очекујје ли државу нова тура притисака међународне заједнице због покрајине?

– Ти притисци трају без прекида иако вам се чини да их некад нема, то је само зато што ми који
се тиме бавимо, а нарочито председник Вучић, гледамо да с тим притисцима сами изађемо на крај, јер је то наш посао, и не дозволимо да се притисци прелију на народ. Ми имамо екстремно тешку ситуацију поводом Косова и Метохије, не само политичку већ, пре свега, безбедносну, зато што Курти и Приштина не одустају од намере да голом силом реше ово питање.

С друге стране, притисци стижу и из Москве. Руски амбасадор поручио је да ће нам Русија озбиљно замерити ако јој уведемо санкције. Није е ли то мешање у унутрашња питања Србије?


-Да ли ћемо увести санкције или нећемо, то је искључиво наша ствар, ствар Србије. А шта ће они тим поводом да раде, то је њихова ствар. Ја само знам да је Србија једина држава у Европи која није увела санкције Русији, ево већ скоро годину и по дана, и то заслужује поштовање.

Нови избори су извесни. Према вашем мишљењу, када би могли да се одрже?

– Увек сам присталица избора у редовном року, на четири године, јер то је најбољи начин да се спроведу сви програми и све одлуке које доносимо. Али никад не бежимо од избора, кад год да се они одрже. Не дозвољавамо да нас изненаде, а то показују и наши резултати, где нам расте број бирача. Оно што је сигурно јесте да ћемо на пролеће имати редовне покрајинске изборе у Војводини и локалне изборе, они су веома важни и ми се за њих већ сада спремамо. Ако будемо проценили, а пре свега највећа партија у нашој коалицији СНС, да треба да идемо и на парламентарне изборе, онда ћемо ићи и на њих, никакав проблем. Знам само да, осим избора, неће бити никаквих других путева да се освоји власт јер то више није демократија. Никакве прелазне владе или сличне пречице не долазе у обзир, него само избори. А колико видим, ови из опозиције нису много срећни кад се помену избори, сигурно због тога што добро знају да би се на њима још више удаљили од власти него што су сада.


СУШТИНА НОВОГ ПОКРЕТА: СРБИЈА НА ПРВОМ МЕСТУ
Шта очекујете од народног покрета за државу?

-Ја сам подржао ту идеју и о њој сам доста разговарао и с председником Вучићем, а нарочито с мојим партијским друговима. Подржавамо оснивање покрета, зато што у њему видимо једну нову форму сарадње свих нас који учествујемо у политици коју водимо свих протеклих година, а она се темељи на Србији и на њеним интересима. У Америци је био слоган „Америка на првом месту“, сада га има у многим другим земљама, тако да и ја видим суштину будућег покрета у том слогану „Србија на првом месту“. Имамо већ годинама одличну, стратешку сарадњу с Вучићем и СНС, као две највеће политичке партије у земљи. Грађани су нам дали огромну подршку на сваким изборима досад и ми смо дужни да стално унапређујемо нашу сарадњу да бисмо што боље испунили оно што грађани траже од нас. Народни покрет за државу је добар одговор на то.

Извор: Српски телеграф