Најновије

Никодијевић: Очекује нас ребаланс буџета, од 2025. аутобуси млађи од 10 година Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић изјавио је да је ребаланс градског буџета свакако најважнија тачка дневног реда седнице Скупштине града која ће се одржати у уторак, 20. јуна.

– То је нешто што увек изазива највише пажње. У односу на буџет који је усвојен у децембру прошле године, ребалансом буџета он је увећан за 2,4 одсто, тако да имамо увећане приходе. Као и сваки пут, трудили смо се да имамо избалансиран буџет где ће бити једнакост између инвестиција и социјалних давања које Град Београд даје својим грађанима – рекао је Никодијевић Танјугу. 

Као што је и најављено, додао је, од 1. септембра биће бесплатни вртићи за сву децу у Београду и бесплатни уџбеници за ученике основних и средњих школа на територији града Београда.

– Уводимо још неке додатне услуге које ће бити бесплатне, посебно деци предшколског узраста, и то ћете видети на самој седници. Мислим да имамо заиста доста добрих тема за разговор на седници у уторак – рекао је Никодијевић.

Како је рекао, једна од увек актуелних тема у Београду је јавни превоз, а актуелна београдска власт жели да донесе одлуку којом ће се у наредним годинама унапредити квалитет услуге јавног превоза, тако што ће поступно, до септембра 2025, бити избацивани из употребе аутобуси старији од 10 година.

– Видели сте да смо донели нови начин наплате јавног превоза, сада је јефтинији него што је био. Очекујемо већа средства, јер очекујемо да већи број грађана плаћа јавни превоз, што у годинама које долазе треба да нам омогући да купујемо нова возила, смањујемо старост возила и побољшавамо комфор и квалитет услуга грађана који користе јавни превоз – поручио је Никодијевић.

Како је објаснио, предложено је уређивање старосне границе аутобуса који учествују у линијском превозу путника, рачунајући од датума прве регистрације, и то тако да, почев од 1. јануара 2024. године, аутобуси којима се обавља линијски превоз не смеју бити старији од 20 година. Од 1. септембра исте године, аутобуси којима се обавља линијски превоз неће смети да буду старији од 15 година, а почев од 1. септембра 2025. године, аутобуси којима се обавља линијски превоз неће смети да буду старији од 10 година.

Такође, како је додао, том одлуком се дефинише да у летњем периоду, почев од 1. јула, закључно са 31. августом, сви аутобуси којима се обавља линијски превоз морају имати уграђен систем за расхлађивање (клима-уређај).

У овом тренутку ЈКП ГСП „Београд” у свом возном парку поседује укупно 384 возила која су старија од 10 година, од чега је 247 возила старо између 10 и 15 година, док је 137 возила старије од 15 година (од којих је 57 возила старије или има 20 година).

Никодијевић наводи да, уз све то, имамо и наставак инвестиционог циклуса који је започет у Београду.

– Очекује нас завршетак Булевара патријарха Павла, реконструкција Трга Николе Пашића, изградња водоводне и канализационе мреже у деловима града где она недостаје, доста урбанистичких планова. Имаћемо седницу са обимним дневним редом, али у којој има доста добрих ствари за Београђане – закључио је Никодијевић.

Извор: Беоинфо

Категорије: Београд