Најновије

Др Весна Ивковић: Национални интерес Републике Србије и њена будућност треба да буду приоритет свим политичким актерима Посланичка група

Др Весна Ивковић, народна посланица ПГ Ивица Дачић – СПС, говорила је о предлогу за разрешење члана Владе, Радета Басте.

„Социјалистичка партија Србије пре свега је државотворна партија која интересе државе ставља изнад партијских, јер како каже председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић – једна је држава Србија, а партија има много.“

             Поштовани председниче Народне Скупштине, поштовани министре, поштоване колегинице и колеге народни посланици, поштовани грађани Републике Србије, Раде Баста изабран је на функцију министра привреде одлуком Народне Скупштине Републике Србије о избору чланова Владе на предлог мандатара, односно председнице Владе госпође Ане Брнабић. За члана ове коалиционе Владе је предложен од стране коалиције Социјалистичка партија Србије и Јединствена Србија као кадар Јединствене Србије. То је било у октобру 2022. године.

            Данас пак на дневном реду овог ванредног заседања је предлог премијерке за разрешење Радета Басте са поменуте функције, а опет на предлог коалиције која га је и предложила за министра. Разлози због којих се тражи његово разрешење познати су јавности, а суштински то је изношење у јавности ставова који су супротни државној и националној политици коју спроводи Влада Републике Србије и у супротности са ставовима Социјалистичке партије Србије и Јединствене Србије као државотворних партија, које у Влади дају пун допринос стратешким интересима Србије и нашег народа што је основа и политичка програма и СПС-а и ЈС-а.

            За Јединствену Србију, како је изјавио господин Палма, Раде Баста није више члан Јединствене Србије као ни министар у Влади Републике Србије, јер је нанео велику политичку штету. За нас Социјалисте који смо дугогодишњи коалициони партнер са Јединственом Србијом и успешно сарађујемо остаје само да се сложимо са коалиционим партнером и његовом одлуком. Уосталом, у изборној кампањи, како је навео уважени министар Ђорђе Милићевић, коалиција СПС и Јединствена Србија залагала се за неувођење санкција Русији, ако је неко учествовао у тој кампањи онда је логично да и после ње задржи такав став.

            Влада Републике Србије јесте и треба да буде јединствен тим који доноси заједничке одлуке у интересу Републике Србије и њених грађана. Вероватно и унутар Владе има различитих мишљења која се аргументовано сучељавају, али се на крају усваја заједнички став или одлука по питањима која су од интереса за државу и њене грађане.

             Ако међутим дође до појединачних искакања, како бисмо рекли солистичких наступа појединих чланова који се разликују од усвојених одлука Владе, онда се потпуно нарушава обавеза поштовања усвојених одлука или аката као што је то у овом случају и онда као у неком оркестру који делује као раштимовани чују се дисонантни тонови. То наравно збуњује и грађане који очекује од сваког члана Владе да одговорно врши своју јавну функцију. У овом случају имамо једно солирање које није у складу са државном политиком коју води Влада Републике Србије и то сада када нам је потребно јединство више него икада.

            Баста тражи да се чланови Владе деле по питању мишљења о санкцијама Руској Федерацији што није став ни Социјалистичке партије Србије, ни Јединствене Србије, нити је став Владе Републике Србије. Његов поступак се тумачи као удаљавање од државне и коалиционе политике.

            Социјалистичка партија Србије пре свега је државотворна партија која интересе државе ставља изнад партијских, јер како каже председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић – једна је држава Србија, а партија има много. Зато је Социјалистичка партија Србије и њен лидер против такве политике која штети држави.

            Навешћу речи нашег председника СПС-а Ивице Дачића и министра спољних послова који каже да Социјалисти чврсто подржавају став Савета за националну безбедност, утврђен на седници прошле године да Србија осуђује кршење територијалног интегритета Украјине, али да није за увођење санкција Русији. Србија је једна од ретких земаља у Европи која није увела санкције. Зашто? Зато што врло добро знамо шта значе санкције за једну земљу, јер смо их и сами искусили на својој кожи.

            Национални интерес Републике Србије и њена будућност треба да буду приоритет свим политичким актерима у Републици Србији.

            Што се тиче Социјалистичке партије Србије на челу са нашим лидером Ивицом Дачићем, ми подржавамо политику председника Александра Вучића докле год се она заснива на националним интересима Србије, односно на одбрани државног суверенитета и територијалне целовитости, док се бори за Косово и Метохију и наш народ који опстаје упркос свим притисцима са свих могућих светских страна и док је њен приоритет будућност Србије и бољи живот њених грађана.

            У дану за гласање Посланичке група Социјалистичке партије Србије гласаће за поменути предлог. Хвала.

Извор: Народна скупштина

Категорије: Посланичка група