Најновије

Угљеша Марковић: Грађани имају поверења у нас и знају да нећемо изневерити стубове наше политике Посланичка група

УГЉЕША МАРКОВИЋ, заменик шефа Посланичке групе ИВИЦА ДАЧИЋ – СПС и народни посланик говорио је као овлашћени представник о Предлогу за разрешење члана Владе, Радета Басте.


Грађани имају поверења у нас социјалисте јер знају да нећемо изневерити она обећања која смо дали у кампањи и да ћемо овде, у Народној скупштини, говорити оно што се на најбољи могући начин тиче њиховог интереса.

            На самом почетку морам да приметим да цела расправа заиста одлази у једну непотребну ширину и да говоримо о свему, сем о тачки дневног реда о којој би требало да се води тренутна расправа.

            Тренутно у рукама држим предлог који је председница Владе упутила Народној скупштини. Тај предлог за разрешење министра у Влади Републике Србије господина Радета Басте је на иницијативу нашег коалиционог партнера Јединствене Србије. Ми из Социјалистичке партије Србије смо подржали иницијативу за разрешење и не видим, пошто је било речи, зато и говорим о томе, шта је спорно о начину на који је тај предлог дошао у овај Високи дом.

            Дозволите ми да само подсетим јавност да се наша коалиција у предизборној кампањи залагала и говорила о три стуба, ако могу на тај начин да дефинишем нашу политику. Та политика је подразумевала неодустајање од војне неутралности, непризнање тзв. државе Косово и неувођење санкција Руској федерацији.

            За разлику од неких других,  нисмо се у предизборној кампањи залагали и причали једно, а онда,  након одржавања самих избора, мењали своју реторику. Мислим да је то најбољи показатељ зашто Социјалистичка партија Србије постоји 33 године или, ако хоћете, можемо да се вратимо и на њено постојање и њен континуитет дуг 120 година.

            Разлог управо лежи у томе. Грађани имају поверења у нас, јер знају да нећемо изневерити она обећања која им дамо у кампањи, да ћемо бити њихове уши и њихова уста овде у Народној скупштини и да ћемо управо причати оно што се на најбољи могући начин тиче њиховог интереса.

            Увек ћемо бити за то да сваки појединац има право на свој став и на своје  мишљење и на изношење свог става и свог мишљења. Међутим, морам да подсетим да је Савет за националну безбедност још 25. фебруара 2022. године усвојио оквире наше политике, спољне политике, безбедносне политике, коју је усвојила и Влада Републике Србије, а који се пре свега тиче онога што се догодило, односно што се већ годину и по дана дешава на тлу Украјне.

            Влада као колективни орган треба и мора да игра тимски, управо из разлога што она представља политику Републике Србије, и тако и њен сваки члан мора да има у виду да кад излази у јавност, он представља државу Србију и све њене грађане.

            Ту, заправо, и лежи разлог зашто смо тражили, односно поднели и подржали иницијативу нашег коалиционог партнера. Не ради се овде ни о Русији, ни о западу, овде се ради о Србији и ради се о поштовању принципа територијалног интегритета и суверенитета сваке међународно признате земље. Ми овде бранимо нашу јужну српску покрајину Косово и Метохију, и то јесте наш државни и национални интерес и сваким даном се трудимо да вагамо у доношењу одлука о томе шта је то што је најбоље за нашу државу и за наш народ.

            Сходно томе, морам и да нагласим и то да сваки члан Владе то мора да има у виду и свако иступање ван оквира онога што је државна и национална политика неће имати нашу подршку и неће имати подршку наше коалиције. Мислим да је то важно да подвучемо. Не ради се овде о томе да ли неко има овакав или онакав став, овде се ради о томе да ми чврсто стојимо у одбрани државних и националних интереса Републике Србије.

            Сходно томе, желим да кажем да ми нисмо ни проруски оријентисани, ни прозападно оријентисани, ми смо проспрски оријентисани и нама је Србија важнија од свих појединачних и партијских интереса. Зато и јесмо за политику заштите државних и националних интереса Републике Србије и свих њених грађана.

            Управо из свих тих разлога је дошао и овај предлог и ми ћемо у дану за гласање подржати овај предлог. Апсолутно никакво даље манипулисање, као што је било покушаја од стране опозиције у вези са овом темом, нема простора. Заиста бих волео да сам данас чуо од свих опозиционих овлашћених представника, како ће и на који начин они у дану за гласање заправо и гласати. Поједини су и рекли да се неће оглашавати. Сада, бојим се да долазимо у једну парадоксалну ситуацију да опозиција не жели да гласа за разрешење министра, а два месеца седимо овде где они управо траже нешто супротно томе.

            У сваком случају, увођење санкција, а овде није тема увођење санкција Руској Федерацији или неувођење санкција Руској Федерацији, овде је тема одбрана наших државних и националних интереса и, сходно томе, држава Србија, Влада Републике Србије доноси одлуке шта је то што је најбоље за нашу државу и за наш народ. Захваљујем.

Извор: Народна скупштина

Категорије: Посланичка група