Најновије

Снежана Пауновић: Политика и према истоку и према западу, када је у питању наша коалиција, али и владајућа већина, била је вођена искључиво интересима грађана Србије Посланичка група

СНЕЖАНА ПАУНОВИЋ, председница Посланичке групе ИВИЦА ДАЧИЋ – СПС говорила је о Предлогу за разрешење члана Владе, Радета Басте.

Политика и према истоку и према западу, када је у питању наша коалиција, али и владајућа већина, била је вођена искључиво интересима грађана Србије

              Шта је важно да кажем на крају ове седнице? Имам само једну потребу, да грађанима Србије објасним шта се тачно дешавало и шта је неко покушао да им на крају седнице каже.

            Нико се овде ни са ким није посвађао. Не знам како изгледа када ауто пројекцијом пробате да протумачите тачку дневног реда, али знам шта се де факто десило.

            Ово се зове култура, ово се зове поштовање, ово се зове уважавање колега и ово се зове, пре свега, однос који није реципроцитет, а често ћете чути како се жале је реципроцитет. Никада се није десило да ја устајем, урлам, машем рукама док било ко говори, али то не смета да свако своје навике презентује тачно онако како жели.

            Дакле, нико се ни са ким није посвађао, коалиција СПС и ЈС предложила је своје кандидате за министре мандатару Ани Брнабић и она је прихватила наш предлог. Исто тако као што смо пре неколико дана предложили смену једног од предложених министара, не зато што смо у било каквом рату са Радетом Бастом, него зато што визија политике коју би да спроводимо на даље се разликује између нас и њега. Извесно је да неко од нас греши. Време ће показати ко.

            Оно што је мени фасцинантно то је да се покушава представити људима и грађанима Србије као да је пукао не знам какав рат, као да се десило не знам каква катастрофа или, извињавам се, али морам да цитирам, да су министри нека крпа. Не, нису.

            Не спорим да свако памти своје министре на начин на који их је доживљавао када је имао већину и када је имао Владу, али данас министри нису крпе, али и јесу у обавези да заступају политику државе која је утврђена, па ако хоћете и политику неутралности, када је у питању ситуација у Украјини. Из много разлога и безброј пута смо о томе говорили. Ако треба да данас додатно то објашњавамо, сложићете се да би било губљење времена, али ме не изненађује да неко перципира то као свађу.

            Подсетићу Вас, председниче, а можда делимо одговорности Ви и ја – ономад када се опозиција посвађала, они су уместо једног потпредседника Скупштине унутар коалиције добили два, па сад цене да сваки сукоб који се догоди је последица политичке трговине. Не, код нас нема свађа, код нас има мимоилажења у мишљењима, различитих ставова, неприхватљивих контра одлука у односу на политику Владе Републике Србије која је колективни орган.

            Све остало, што је овде покушано да буде презентовано је један страх. Од чега? Од тога да ни сами себи не верују да су тај проевропски блок који заговарају наспрам нас који смо забога неки други блок. Јесмо, аутентично и чисто српски блок и увек ћемо бити. Политика и према истоку и према западу, када је у питању наша коалиција, али и владајућа већина, била је вођена искључиво интересима грађана Србије. У том контексту, ако имате страх од губитка гласова од стране оних које зовете проевропски настројеним грађанима иако ја мислим да цела Србија врло прецизно уме да одвоји понуду коју имате од онога што заиста желе. Ако такав страх постоји, ви бисте сада да га некако претворите у добит на начин што ћете нас оптужити да смо антиевропејци. Томе би вам се уважене колеге смејали данас и истакнути представници Европског парламента.

            Још нешто ћу вам рећи. Колико год се ви наметали као будућност Републике Србије у политичком смислу, они и даље када дођу разговарају са људима који имају и политичког искуства и политичког интегритета. Није срамота расти до нивоа да постанете политичар и озбиљна политичка партија, али је срамота правити се да сте велики, ако сте још у пеленама. То јесте карактеристика за децу, али у парламенту не седе деца, морате изаћи из вртића и укапирати да сте представници грађанки и грађана Србије у парламенту, да имате своју одговорност и да не можете да продајете шарене лаже само зато што ће вам неко веровати да сте забога вечито у некој неправди. Калимеро не постоји у Србији, ако и постоји није му име српска опозиција. Хвала вам.

Извор Народна скупштина

Категорије: Посланичка група