Најновије

Разговор недеље у Политици, Ивица Дачић: Тридесет трећи рођендан СПС обележавамо радно Вести

Жели се направити нека вештачка равнотежа између нас и Приштине, јер после оштрих одлука Запада и САД против власти у Приштини, било је само питање дана када ће да стигне и нека одлука против Београда

И ја сам некад био на листи америчких санкција као и председник Вучић. То је било у време Милошевића. Дакле, оне су политичке и сада против Вулина. Ове листе служе да се остварују одређени политички интереси и циљеви, то нам је добро познато. Када је реч о Вулину, у питању су његови ставови према Русији. Да смо увели санкције Русији ових санкција не би било ни према Вулину ни према било коме, каже у разговору за „Политику” министар спољних послова Ивица Дачић одговарајући на питање како ће се Београд поставити према оптужбама које стижу из Вашингтона на рачун шефа БИА.

Да ли су из САД стигли неки докази за њихове тврдње?

Нису и не очекујем да ће стићи, јер овде није реч о утврђивању доказа, него о политички мотивисаним санкцијама. Нисмо од Америке добили ниједну једину информацију, чак ни назнаку да се ради о неким кривичним делима. Разуме се, ми ћемо да тражимо објашњење од Сједињених Држава јер ово није приватна ствар, него одлука уперена против високог државног функционера. Али, да ставимо то по страни. Мотив за ову одлуку је политика.

Како би ово могло да се одрази на српско-америчке односе?

Ми имамо добру сарадњу са Сједињеним Државама у борби против свих видова организованог криминала, и то је један од важнијих стубова наше укупне сарадње. И баш због тога чуди што амерички државни органи доносе одлуке о санкцијама против високог функционера Србије, уз сумње на наводну везу са организованим криминалом. Али овде је реч само о политици, и то о државној политици Србије коју спроводе сви који су на челу институција.

Ја морам да приметим да се овде жели направити нека вештачка равнотежа између нас и Приштине, јер после оштрих одлука Запада и Америке против власти у Приштини, било је само питање дана када ће да стигне и нека одлука против Београда. То никада није била добра политика, јер не можете да правите равнотежу између Приштине, која годинама непрекидно минира дијалог, врши насиље и не жели решење, и Београда који тај дијалог одржава у животу и испуњава све што је договорено.

Вас лично су због овог случаја као координатора служби безбедности прозвали бивши министри Раде Баста и Зорана Михајловић.

Не занима ме шта они мисле. Све што сада виде као проблем могли су да решавају док су били чланови владе, нико им то није бранио. А сада су покренули стартап политичке организације као да никад до сад нису били у политици, а камоли у државном врху.

Да ли се у наступу новог црногорског председника, који је ових дана био у Београду, могу видети неки знаци побољшања односа са званичном Подгорицом пошто између наше две државе има више питања у вези с којима немамо сагласности, Косово, геноцид у Сребреници.

Посета председника Јакова Милатовића била је врло важна, и протекла је у најбољој могућој атмосфери. После дуго времена имали смо важан састанак на највишем нивоу, на нивоу два председника, и потврдило се да су Србија и Црна Гора две најближе државе у региону, а тако и треба да буде. Важно је што је председник Милатовић после Брисела у своју прву посету дошао баш у Београд, јер је и то јак сигнал да се наши односи нормализују и да са политичким променама у Подгорици идемо још ближе једни другима. Имамо доста нерешених питања из прошлих година, па и деценија, али показало се да сада имамо отворену и пријатељску комуникацију, па ћемо проблеме много лакше решавати. Бар се надамо. Лоша вест ће бити ако нова Влада Црне Горе буде без Срба, којих има око тридесет одсто у тој земљи. То је лоша порука да ће се наставити негативан однос према Србима.

Да ли је Србија већ одлучила ко ће бити нови амбасадор у Црној Гори и да ли је то знак да се померамо са мртве тачке?

Слање амбасадора је једно од тих питања, о њему су разговарали председници Вучић и Милатовић, и ја сам сигуран да ћемо врло брзо имати решења и у Подгорици и у Београду. Србија и Црна Гора су заслужиле да имају најбоље односе.

Има ли напретка у односима са Хрватском? Србија је покушала да нешто учини, у Загребу сте били и ви и премијерка Ана Брнабић, што је требало да представља руку помирења.

И ту се ствари мењају набоље, иако спорије него што бисмо можда хтели, али не питамо се само ми, питају се и они у Загребу. Председник Вучић се срео са премијером Андрејем Пленковићем. Ја сам се срео са њиховим највишим функционерима за Божић у Загребу, то је била посета на иницијативу председника Вучића. Премијерка Ана Брнабић била је у априлу у Загребу, а недавно је у Србији боравио хрватски премијер Пленковић и у међувремену је било још неких сусрета, углавном на маргинама великих међународних скупова. То је све заједно добро за наше односе, умањује тензије и нормализује атмосферу. Али још увек немамо суштинске разговоре о отвореним проблемима који већ дуго стоје нерешени – о питањима граница, о имовини, о избеглицама и расељенима и још много тога. Надам се да ћемо их имати, радимо на томе, али за то нам треба и иста таква опредељеност Загреба.

Да ли се Београд узалуд нада да ће Албин Курти са својим радикалним потезима прећи „црвену линију” Запада?

Ми се не надамо ничему. И немамо ми шта да се надамо или не надамо, ми само тражимо од оних који то могу да ураде да зауставе насиље Куртија према Србима са Косова и његов рушилачки однос према овом дијалогу у којем сви учествујемо. Они могу то да ураде, јер Курти је њихов производ и славили су дан кад је он дошао на власт. А нама нису веровали да он није никакав човек мира, него обичан шовиниста коме је једини циљ да протера преостале Србе са Косова. Ми немамо никаква очекивања од Куртија, не занима нас ни ко ће персонално да заступа Приштину у дијалогу, мање-више сви они имају исту политику. Али хоћемо да насиље стане, да се Србима омогући безбедан живот, да престану њихова хапшења, јер без тога нема озбиљних разговора ни о чему.

Јесте ли добили доказе за тврдње британске посланице да Српска православна црква шверцује оружје на Косово?

Никакве доказе нисмо добили, а нећемо их ни добити, јер их нема. Али треба сви да се запитају какве су компетенције председнице спољнополитичког одбора парламента Алише Кернс када је истог дана њене лажне оптужбе о СПЦ демантовао Кфор, који је под командом НАТО-а, чији је Велика Британија један од најутицајнијих чланова. Ово су биле тешке оптужбе британске посланице, без икаквог доказа и на њих мора да се стави тачка. Јер ако се пређе преко њих, оне ће да се понове и биће још теже, а једнако лажне. Али, од тога треба да се огради и британска влада, а те ограде још нема.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров вас зове у Москву и поручује да ви треба да одредите датум доласка. Када бисте могли да путујете и да ли би онда и вас можда могли оптужити због блиских односа са Москвом?

Подсетићу да сам ја копредседавајући мешовитог комитета за сарадњу са Русијом, као и да је приликом немогућности посете Лаврова Србији договорено да српски министар оде у посету Москви. Потреба за тим састанцима постоји, али још није усаглашен термин.

Одлучили сте да вратите све амбасадоре који су дуже од четири године у мисији. Кога сада враћате у Србију?

То је редовна ротација и вратиће се они чији је мандат истекао. Важно је да свуда имамо амбасадоре у пуном капацитету и врло брзо ћемо попуњавати та места, јер имамо много важног дипломатског посла. Имаћемо промене у амбасадама у неким важним европским престоницама, у неколико земаља региона, али и у за нас веома важним, пријатељским државама изван Европе.

Како коментаришете случај бившег министра Радета Басте, који је неуобичајен за српску политичку сцену?

Тај случај је завршен и о њему више не размишљам. Сваки члан владе мора да следи и поштује државну политику, као и политику странке која га је предложила и изборне листе на којој је био на изборима. Свако другачије понашање је неприхватљиво.

Да ли је Социјалистичка партија Србије расположена да уђе у Народни покрет за државу?

Од почетка подржавам ту идеју. Ја се не плашим за идентитет СПС-а. Ми смо најдуговечнија партија у Србији и последњи смо који треба да се брину за свој идентитет. Зато сам већ више пута рекао да би наше учешће у Народном покрету за државу било добро, прво за Србију, а онда и за СПС. Имали бисмо тако нов, модеран облик сарадње са нашим главним партнером СНС-ом, са којим већ годинама спроводимо политику коју подржава огромна већина нашег народа.

Тридесет трећи рођендан обележавамо радно

Обележићемо јубилеј 33 године постојања више радно него свечано. Имамо много разлога да будемо задовољни, пре свега зато што 33. рођендан не прославља ниједна партија у Србији осим нас. Друго, имамо велико поверење грађана, захваљујући нашим резултатима и нашем раду. И најважније, имамо много идеја које желимо да спроведемо за будућност Србије тако да смо по томе најмлађа и најагилнија партија, иако имамо најдужу традицију. На свим нивоима – од општина у Србији па до највиших функција у влади имамо много посла који смо преузели и обављамо га максимално одговорно. Спремамо се и за локалне и покрајинске изборе, који долазе за мање од годину дана, они су врло важни и ми никад не чекамо последњи тренутак и кампању да грађанима представимо наше идеје. А 2. августа обележићемо и 120 година од оснивања Српске социјалдемократске партије, из које је касније настала Комунистичка партија и СПС.

Извор: Политика