Најновије

Гостовање Николе Прелевића на ТВ Танјуг: Нема приватизације Апотекарске установе Београд, нити отпуштања Београд

Директор Апотекарске установе Београд Никола Прелевић изјавио је да неће доћи до приватизације ове установе, као и да запослени немају разлога да брину да ли ће бити отпуштања.
Прелевић је за Тањуг рекао да сама чињеница да осам месеци ова установа није имала директора и да је након тога дошло до његовог именовања говори у прилог томе да је локална самоуправа схватила да треба да има апотекарску установу у свом власништву.
„У том смислу ја очекујем да ће локална самоуправа, као и држава, дати максималну подршку да је спасимо. Ако ме питате да ли је било речи да ће бити приватизације, са мном нико на ту тему није разговарао. Ако ме питате да ли сматрам да је добро да се апотекарска установа приватизује, апослутно сматрам да не и има више разлога за то“, рекао је он.
Навео је да је први разлог квалитет услуге коју пружају Апотеке Београд.
„Ми смо доследни у спровођењу закона, у свакој смени у апотекарској установи морате имати и фармацеута и фармацеутског техничара. Када уђете у нашу апотеку, биће пристуни обоје. Међутим, ако идете у приватну, треба видети да ли има двоје запослених“, додао је он.
Према његовим речима, без обзира на трошкове које имају, апотеке воде рачуна о квалтету услуга које пружају грађанима.


На питање да ли ће бити отпуштања, Прелевић каже да неће, јер је ова установа друштвено одговорна и има подршку и локалне самоуправе, која је оснивач, и подршку Министарства здравља и ресорне министарке.
„Сигуран сам да ћемо као руководство и менаџмент успети да побољшамо пословање апотекарске установе Београд, а ако буде било потребе имамо и подршку од нашег оснивача“, додао је он и истакао да више од 800 запослених нема разлога за бригу.
Навео је је да каса у тренутку када је ступио на ужност није била пуна и да је један од разлога за то „недомаћинско вођење“.


Како је додао, у тржишној трци неопходна је и помоћ државе.
„Лако је водити јавно предузеће када сте монополиста и када немате конкуренцију, али овде ипак оног момента када су и приватне апотеке добиле могућност да издају лекове на рецепт, ми смо стављени у исту раван са осталим учесницима у тој тржишној утакмици. Имам утисак да су претходна руководства заспала у том периоду када смо били монополисти и уместо да наставимо да се боримо за наше кориснике и њихову лојалност, ми смо то пустили да иде по инерцији, а када иде по инерцији то се у неком тренутку заустави“, додао је он.
На питање Тањуга како ће се борити са приватним апотекама, он додаје да то није лак задатак, али да Апотеке Београд имају озбиљан потенцијал и истакао да се у лабораторијама ове установе производи више стотина производа врхунског квалитета.
„Оно што ће бити један од главних задатака је да наша галенска производња добије онакву пажњу какву заслужује и улагаћемо у маркетинг да бисмо то постигли“, истакао је он.
Како је он истакао грађани ће видети потпуно нову слику ове установе од септембра.
„Посебно акценат стављамо на пензионере, који највећи део буџета одвајају за апотеку. Ми смо са директором ПИО фонда потписали уговор о сарадњи, а он предвиђа да ће пензионери са пензионерском картицом имати право попуста од 20 одсто на наше производе. Нећемо се ограничити само на то. Очекује нас велики број снижења на бројне наше производе чак до 50 одсто“, истакао је он.
Додао је да ће Апотекарска установа Београд имати и акцију од 15. августа до 15. октобра, током које ће на сваку куповину комерцијалне робе у износу од преко 1.500 динара грађани добијати ваучер од 200 динара, који ће опет моћи да искористе у апотекама за куповину галенских производа.

Извор: Танјуг

Категорије: Београд