Најновије

Интервју Ђорђа Милићевић за Ало: Сигуран сам да је СПС кроз свој рад и резултате увек спреман за изборе Вести

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за односе с дијаспором, присуствоваће у понедељак, 28. августа прослави Велике Госпојине у Манастиру Крупа недалеко од Книна, где ће уручити 300 буквара и уџбеника деци која ће у Хрватској похађати допунске школе на српском језику, те смо управо овом темом започели његов интервју за Ало!.

-Што више језика човек говори, то више вреди и духовно је богатији, али ако заборави матерњи језик, он губи део себе и везу са својим прецима. Очување и промоција националног идентитета, кроз баштињење српског језика, ћириличног писма, културног наслеђа и историје, приоритети су деловања кабинета којим управљам. Управо из тог разлога покренули смо акцију донирања буквара и лектира ученицима српских допунских школа. Протеклих неколико месеци поделили смо нашој деци широм Европе близу пет хиљада књига. Нигде није било проблема у спровођењу ове акције сем у Хрватској. Чак смо преко хрватске границе без икаквих непријатности пренели букваре намењене деци у Италији и Словенији, али кад су моји сарадници уочи Видовдана понели књиге у Книн, ударена је рампа за ћирилицу. Обећао сам тада да ћу, поштујући законе државе у региону, лично учинити све како бих допремио ћириличне букваре нашој деци у Хрватској. И ево, колико данас ћу то обећање испунити. Испоштовали смо све процедуре и данас са сарадницима из мог кабинета крећем пут Далмације где ћу сутра, на Велику Госпојину, у Манастиру Крупа присуствовати светој литургији а након тога ћемо уручити књиге нашој деци из Книна, Обровца, Грачаца и свих других места у овом делу северне Далмације и Лике.

Били сте активни овог лета, организовали сте бројне летње кампове за децу из дијаспоре, какве утиске носите с тих дружења с младима?

-Пројекат летњих кампова за децу из дијаспоре реализовали смо уз подршку Владе и председника Републике. Финансирали смо укупно 22 тематска летња кампа у градовима широм Србије, од Зрењанина до Тутина. Циљ нам је био да подстакнемо наше младе сународнике који живе ван граница земље да не забораве своју матицу, да је још више заволе током боравака у овим камповима и да размишљају да се врате кад заврше школе и факултете негде у свету, да своје знање употребе у Србији. Сигуран сам да смо успели у овој намери, јер где год сам овог лета дошао, у било који камп, увек су ми деца говорила да су одушевљена боравком у Србији и да ће се сигурно поново вратити у градове у којима су сада први пут била. Недавно, у кампу код Рашке, разговарао сам са чак четворо малишана који никад раније нису били у Србији. А знате ли шта ми је један од њих рекао да му се највише свиђа у кампу? Српски доручак! Наравно, сви присутни су се насмејали кад је дечак ово изговорио, али верујте – и у том српском доручку има неке симболике.

Председник Александар Вучић је боравио у Атини на неформалној вечери и у тешкој борби заштитио интересе Србије, како ви то коментаришете?

-Председник Републике Александар Вучић је човек и државник који би свима нама који се бавимо политиком у Србији требало да буде узор. Све што ради, где год се налазио, посветио је заштити виталних националних интереса и борби за напредак Србије у сваком погледу. И недавно у Атини, изложен јаким притисцима и окружен многима који, најблаже речено, немају нимало лепих намера према нашој земљи и народу, успео је да још једном докаже да води суверену политику. Почетни текст декларације у Атини у ком се наводило да Србија мора да уведе санкције Русији промењен је управо захваљујући Вучићевој борби. А верујте, није му било нимало лако да у томе успе. Али је извојевао још једну дипломатску победу у корист наше земље и нашег народа.

А шта бисте рекли на критике које су му упућене јер се састао с председником Украјине Володимиром Зеленским?

-Хајде прво да видимо ко му упућује те критике? Они који немају никакву одговорност а увек вас без основа оптужују. Они који су у предизборној кампањи тврдили да ће Вучић дан после избора увести санкције Русији, а чим су избори прошли ти исти су окренули ћурак наопако а председник Вучић је остао доследан оном што је причао и пре избора. Што се тиче председника Зеленског, Украјина је држава која није признала Косово и с којом Србија нема ниједан проблем, па не постоји разлог да се наш председник не састане и не рукује с председником Украјине. Председник Вучић ће увек и на сваком месту сарађивати и разговарати са свима који представљају грађане својих земаља, бранећи интересе Србије. Јасан став нашег државног руководства, од првог дана напада Русије на Украјину јесте да је то акт против међународног права и покушај промене границе једне признате државе. Принципијелно, као што не дозвољавамо да нам отму Косово и Метохију, ми бранимо суверенитет сваке земље чланице УН. И такав принципијелан став очекујемо и од других земаља, нажалост, многе од њих су показале да имају двојне аршине када је у питању Србија. Али ми инсистирамо, и увек ћемо инсистирати на принципијелности: ако се поштује територијални интегритет Украјине, мора да се поштује и територијални интегритет Србије.


Чињеница је да је он један од ретких који могу да се састану и с Путином и са Зеленским, шта то значи за Србију?

-Управо та чињеница показује да Србија и њен председник воде суверену политику, водећи се искључиво националним интересима, а не притисцима са било које стране. И ма колико то било тешко, а сасвим сигурно је најтеже председнику Вучићу, убеђен сам да ће он истрајати на том путу и да ће Србија и даље бити цењен и равноправан партнер у разговорима са свим светским лидерима. Ми смо земља која је јасно на европском путу, али истовремено имамо и најбоље односе и са свим чланицама БРИКС-а. Сарађујемо и сарађиваћемо са свима, али не тако да седимо на две столице као што неки зли језици кажу, него да управо седимо на једној столици – српској – а не на било чијој другој.

Ваш темпо је изузетно напоран, како то утиче на ваше здравље, иза вас су бројне операције?

-Мој радни дан често траје и по двадесет сати. Рано јутро ми почне састанцима у кабинету, а скоро свако вече сам током овог лета био у посети неком од кампова за децу из дијаспоре. Недавно је мој сарадник приметио да смо од априла месеца само у Србији и региону аутомобилом прешли више од 30.000 километара. Не стижем од посла много да размишљам о здрављу, које јесте озбиљно нарушено услед саобраћајне несреће коју сам доживео 2018. Чека ме још једна тешка операција, али ја се понашам као да ме не очекује ништа томе слично. Живим нормално, а када ми буду рекли време је, ја ћу да одем и обавим и то. Трагедија коју сам преживео много ме је оснажила, пре свега у психичком смислу. Научио сам и да се радујем, сваком дану, сваком јутру. Живот је много леп, али важно је да у том животу и дану будете корисни и да сте нешто допринели. Ја се бавим послом због ког имам велику одговорност у Влади Републике Србије и незадовољан сам ако се увече вратим кући и легнем у кревет а ако нисам учинио нешто добро за општи интерес и за грађане. И свако треба да живи у том духу.

Пред нама су избори, који ће вероватно бити организовани на пролеће, да ли је ваша партија спремна за изборе?

-Као члан СПС од своје осамнаесте године, никада се нисам спремао за изборе онда када се распишу. Све што сам радио у политици радио сам тако да увек будем спреман да изађем на изборе и бирачима положим рачуне и прикажем резултате свог рада. То тражим и од својих пријатеља и сарадника у партији, а то је и оно на чему увек инсистира председник наше партије Ивица Дачић. Сигуран сам да је СПС кроз свој рад и резултате увек спреман за изборе а када ће они бити, о томе не размишљамо.

Како оцењујете сарадњу СПС-а и СНС-а?

-Сарадња наше две партије је коректна и усмерена ка једном заједничком циљу – а то је очување виталних националних интереса и борба за бољу Србију. Верујем да смо овом посвећени сви у Влади, без обзира из које партије долазимо, и сви заједно радимо на остварењу тих државних циљева. Свакако, најближа и најчвршћа сарадња, уз међусобно уважавање и усудио бих се рећи пријатељски однос, јесте између нашег председника Ивице Дачића и човека који је годинама водио СНС, председника Републике Александра Вучића.

Извор: Ало