Најновије

Ауторски текст Ђорђа Милићевића: Питање Косова остаје један од најважнијих изазова с којима се наша земља суочава. Вести

Ђорђе Милићевић, министар у Влади Србије, написао је ауторски текст уочи предстојећих разговора о Косову у Бриселу и седнице Генералне скупштине УН у Њујорку. Прослеђујемо текст у целини:
Србију чека врела јесен, посебно на међународном плану, када је у питању дипломатска борба за Косово и Метохију. Председник Републике Александар Вучић већ у среду путује у Брисел на наставак дијалога са Приштином, а почетком следеће недеље га чека важна седница Генералне скупштине УН у Њујорку. Председника чекају веома тешки састанци и јаки притисци великих сила, који ће наравно бити праћени покушајима изазивања нестабилности унутар Србије. Али, не само да верујем, него сам апсолутно сигуран, како председник Србије неће ниједног тренутка поклећи пред било којим притиском. Напротив, он ће се борити и изборити за најбоље могуће решење у складу са нашим националним и државним интересима. Председник је у више наврата показао и доказао ово о чему причам, а последњу ситуацију имали смо недавно у Атини када је упркос јаким притисцима успео да се избори за измену Декларације о Украјини, Молдавији и Западном Балкану како би се из ње избацили елементи који су супротни виталним интересима Србије. Председник није навикао на лаке и лагодне састанке и преговоре, напротив веома често се налази у ситуацијама када је сам против свих, и то против оних који су много моћнији од Србије. Али мудром дипломатском борбом успева да очува не само нашу сувереност, него и мир на Балкану, а истовремено да обезбеди еконосмски напредак Србије. У својој борби увек има и имаће пуну подршку како мене лично, тако верујем и свих који чине владајућу већину.

Наш циљ је да пронађемо одрживо и праведно решење, које ће поштовати интересе и права свих страна укључених у дијалог. Наставићемо да градимо мостове и тражимо компромис, уз поштовање Резолуције УН 1244 и нашег Устава, како бисмо обезбедили бољу будућност за све грађане Србије, како оне који живе на делу наше територије, на Косову и Метохији, тако и све у целој нашој земљи. Да бисмо остварили овај циљ неопходно је да и са друге стране имамо размне преговараче који заиста желе дијалог и компромисно решење које ће обезбедити дугорочан и одржив мир и бољу будућност за све Србе и Албанце на Балкану. Нажалост, у Приштини имамо само ратне хушкаче и букаче, попут Албина Куртија који је спреман да пролије реке крви и међу Србима и међу Албанцима. Од доласка Аљбина Куртија на власт, на Косову и Метохији забележен је 401 напад на Србе. У тим нападима не презају ни од пуцања на децу, упада са дугим цевима у школе и здравствене установе, хапшења и пребијања оних који су криви само зато што говоре срспким језиком и што неће да напусте своја вековна огњишта. Силом покушавају да докажу како су апсолутни господари Косова и Метохије, и како им нико ништа не може. Али, подсетио бих и Куртија и све оне који га следе на стару пословицу „Ко се мача лати, од мача гине“… Нека обуздају своју силу и нека се окрену дијалогу, јер само тако можемо обезбедити бољу будућност за све нас који живимо на овим просторима. Питање је само да ли је Куртија уопште и брига за будућност албанског народа. Своју неспособност да гради инфрастуктуру и отвара нова радна места он маскира сталним позивима на насиље. Плашим се да је заиста спреман да изазове крваве сукобе како би очистио Косово од Срба, не марећи колику цену ће платити његов народ. С друге стране, председник Вучић све чини како би наш одговор био трезвен, рационалан али и довољно чврст да наш народ на Косову и Метохији може да разуме шта је порука њихове државе Србије.

Србија је суочена са бројним изазовима са којима се сусрећемо због спољних притисака на нашу земљу, а који су усмерени на покушај рушења наше суверене и независне политике, коју спроводи председник Републике Александар Вучић и Влада чији сам ја члан. Нећемо да се сврставамо ни у какве пактове и торове, нећемо да служимо ничијим интересима осим нашим – српским. Нећемо дозволити да нас притисци спрече у одлучном стајању иза наших принципа и вредности. Наша политика ће бити вођена независношћу и узајамним поштовањем према свим државама. Важно је нагласити да ћемо наставити да градимо позитивне и конструктивне односе с другим земљама, на основу узајамних интереса и поштовања међународног права. Али исто тако, нећемо дозволити да било какви притисци наруше нашу сувереност или ометају остварење циљева које смо поставили за добробит наше нације.

Као министар у Влади Србије, желим да истакнем да питање Косова остаје један од најважнијих изазова с којима се наша земља суочава. Стога је веома важно да имамо апсолутно национално јединство поводом ове теме. Нажалост, сведоци смо били и недавно у Скупштини Србије да постоје политичке снаге, додуше минорне, којима је Косово само повод за перформансе, демагогију, али и испољавање вербалног па чак и физичког насиља. Сви они, били леви или десни, имају само један заједнички именитељ – и када је у питању Косово, и када је у питању економски напредак земље, и када су у питању плате, пензије, додаци за нашу децу, повишице здравственим радницима, просвети… Све то им није битно, и све су спремни да опструирају, само како би како они мисле напакостили Александру Вучићу. То што дувањем у вувузеле чине само штету својој земљи и свом народу покушавајући да опструирају између осталог и лечење деце обелеле од тешких ретких болести, њих уопште није брига. Ипак, све што су они покушали да опструирају усвојено је. Нису успели да зауставе Србију и никада неће успети. Верујем да је то јасно и њима, и оним моћницима чије су они марионете. А свакако је све јасно народу Србије!

: