Најновије

Ђорђе Милићевић: Децо, чувајте ћирилицу, без ње нема Срба Вести

Министар без портфеља задужен за односе са дијаспором Ђорђе Милићевић обишао је данас заједно са председником општине Лапово Бобаном Миличићем културно-образовни летњи камп за децу из региона и дијаспоре „Лапово 2023“ у коме је учествовало више од 200 малишана.
Како се наводи у саопштењу, Милићевић се захвалио деци из дијаспоре на учешћу у кампу уз поруку да су они наши најбољи амбасадори.


„Где год живели они су Срби. И са овим ношњама и народним играма чине огромну ствар за Србију. Кроз песму и игру они промовишу оно што нас чини као народ где год живели и у тим земљама чувају наш национални идентитет. Децо хвала вам на томе“, казао је он.
У саопштењу се наводи да је Милићевић поручио деци да где год живела, са њиховим другарима из окружења, из других народа, никада се не свађају око прошлости.


„Радите заједно и градите бољу будућност. Драга децо, градите мостове пријатељства. Поштујте увек државу у којој живите. А када завршите средње школе, када завршите факултете, ми вас очекујемо у Србији. Увек сте овде добродошли. Ми желимо да то знање и искуство које сте стекли у свету употребите овде у својој матици. И у томе ћете увек имати нашу подршку“, нагласио је он.
У саопштењу се подсећа да је ресорно министарство финансирало укупно 22 кампа широм Србије, како би наша деца из расејања што боље упознала своју матицу и у камповима је учествовало више од 5.000 младих из региона и дијаспоре.
„Сва деца која су прошла кроз кампове рекла су нам да су усавршили знање матерњег језика. И то је јако важно. Децо, чувајте свој језик, своју културу, своју традицију. Чувајте ћирилицу и никад немојте да је заборавите. То су наши симболи. Ако нема ћирилице и српског језика у земљи у којој живите, онда ту нема ни нашег народа“, казао је Милићевић.

Извор Танјуг