Најновије

Интервју Ђорђа Милићевића за Курир: СПС је озбиљна државотворна партија која се не савија како ветар дува Вести

Ђорђе Милићевић, министар без портфеља задужен за координацију активности и мера у односима с дијаспором, каже у интервјуу за Курир да се на наш народ у расејању више не гледа само као на хуманитарце или потенцијалне улагаче већ као на део српског народа. Наглашава да је дијаспора веома заинтересована за косовско питање и да њих Косово чак више занима него неке у Београду. Као потпредседник Социјалистичке партије Србије, Милићевић поручује да је његова странка спремна за изборе и да се никад није плашила да пред бираче изађе са својим резултатима.

Колико је Србија удаљена од своје дијаспоре, а колико дијаспора од своје матице? Шта још може да се уради на том приближавању?

-Стратешки циљ државе Србије када је у питању наша дијаспора, а који је јасно изнео и председник Александар Вучић, јесте да све радимо на стварању што чвршћих и јачих веза матице и нашег народа у расејању. На дијаспору више не гледамо само као на хуманитарце или потенцијалне улагаче већ као део нашег народа с којим морамо да водимо двосмерну комуникацију у заједничком интересу. Важно је да дијаспора више нема неповерења у своју државу. Ми смо ту да увек будемо за њих и учинимо све што можемо како би се што брже и лакше решила сва отворена питања. И да омогућимо да се барем део оних који су отишли врати у своју Србију. Током овог лета организовали смо 22 летња кампа за децу из дијаспоре, кроз која је прошло око 5.000 малишана. Поред очувања и унапређења матерњег језика, што је био основни задатак, циљ нам је био и да тој деци приближимо матицу, да је заволе и да једног дана, кад заврше школе и факултете, знање и искуство које су стекли у свету уложе у своју отаџбину.

Колико је наша дијаспора заинтересована за косовско питање?

-Где год живели, у мом родном Ваљеву, у Зрењанину, Приједору, Беранама, Куманову или Љубљани, Бечу, Франкфурту, сви смо ми један народ и сви смо једнако патриоте, којима је и те како стало до кључних националних питања и интереса. Чини ми се чак, разговарајући са нашим сународницима широм Европе, да их Косово више занима него неке у Београду, а нажалост, много више него представнике неких опозиционих странака у Народној скупштини. Сви наши сународници који живе ван Србије спремни су да помогну Србији када је у питању Косово, а најбољи начин је управо да свако од њих тамо где живи буде амбасадор српске истине, која је и једина истина о Косову и Метохији.

Како видите наставак дијалога Београда и Приштине после неуспеха последње рунде у Бриселу? Јесте ли оптимиста да ова генерација политичара може доћи до коначног и трајног решења?

-Да би било који дијалог успео, потребно је да имате две стране спремне да разумно разговарају, да саслушају аргументе, да поштују постигнуте договоре и да су спремне на компромис зарад мирног суживота и боље будућности. Када је у питању српска страна и председник Вучић, све ово што сам поменуо имате. И сада у Уједињеним нацијама јасно сте могли чути мудре, аргументоване, рационалне и одговорне ставове српског председника, засноване пре свега на међународном праву и Повељи УН. С друге стране, имате Аљбина Куртија и приштинско руководство, које ради све супротно. Нажалост, сумњам да ова генерација албанских политичара с Косова и Метохије може и жели да постигне било какво нормално решење. Њихов једини циљ је етничко чишћење Косова од Срба, што показују свакога дана свим својим поступцима. Али морају да знају да у својим намерама неће успети, без обзира на то колико моћне спонзоре имали. Србија, предвођена председником Вучићем, мудро ће се и храбро борити и Србија ће победити!

Социјалистичка партија Србије једна је од ретких, ако не и једина странка на политичкој сцени која је, чим је почело помињање ванредних парламентарних избора, отворено била против њих. Каква је позиција СПС сада када је већ извесно да ћемо ићи на превремено гласање?

-СПС никада није био против избора, нити их се икада плашио. Напротив. Став нашег председника Ивице Дачића, мој лични став, а верујем и свих мојих партијских другова, јесте да су избори најбољи и једини начин да се провери легитимитет и легалитет власти, али и да бирачи оцене резултате сваке странке и сваког политичара. Наравно, било је, из чисто прагматичних разлога, гласова да није потребно излазити на превремене изборе, већ да се сачекају редовни. Свакако, лично радим и трудим се да будем спреман да са својим резултатима изађем пред бираче кад год избори буду расписани, што је, надам се, принцип рада и свих мојих другарица и другова из СПС.

Да сте у позицији одлучивања, да ли бисте изашли у сусрет делу опозиције који захтева расписивање ванредних парламентарних и београдских избора? Шта би био ваш одговор њима?

-Није до мене да одлучујем када ће бити избори, нити на којим ће нивоима бити. Као што рекох, трудим се да увек будем спреман да изађем на њих са конкретним резултатима и идејама. А што се тиче опозиције, надам се да ћемо у наредном скупштинском сазиву гледати много озбиљније и одговорније опозиционаре, а не циркусанте којима је повод за спрдњу и арлаукање и седница на којој се омогућава лечење тешко оболеле деце од ретких болести. Сигуран сам да народ све види и да ће свакога на изборима оценити према заслугама.

На прошлим изборима СПС је прешао 11 одсто гласова. Шта би по вама био изборни успех на предстојећим изборима?

-Изборни резултати сваке странке зависиће свакако од низа фактора, али хајде да не причамо о резултатима док још нису ни расписани избори. Треба да видимо ко ће све учествовати на њима и како, да ли у оквиру коалиција, самостално, да ли ће се можда мењати изборни закон… Много је отворених питања. Што се тиче СПС, уверен сам да ће бирачи знати да цене рад сваког од нас и да ће изборни резултат бити одраз онога какву смо слику о себи створили пред грађанима Србије. А као што рекох, народ веома добро зна коме и зашто да верује.

Одавно постоји фама о колебљивости СПС, а и данас се може чути да ваша странка може лако да промени страну. Треба ли СНС да стрепи од таквог сценарија?

-Са сигурношћу могу рећи да 33 године постојања СПС као релевантног политичког чиниоца јасно говори да су социјалисти озбиљна државотворна партија која се не савија како ветар дува и да им је Србија на првом месту без обзира на било какве притиске. Председник СПС Ивица Дачић је заједно са председником републике Александром Вучићем управо један од кључних експонената суверене и државотворне политике коју наша власт води. Заиста не видим да се ту ишта може променити после избора. Уосталом, лично себе не видим у власти коју би водили неки други људи сем ових које сам поменуо.

Први пут сте као министар задужен за односе са дијаспором организовали прославу Дана српског јединства, слободе и националне заставе изван граница Србије и Републике Српске. Како је то прошло у Франкфурту?

-Сваки Србин заиста се поносно осећао 15. септембра у Франкфурту. Главни градски трг био је обојен у црвено-плаво-белу боју. Вијориле су се стотине српских тробојки у рукама малишана у нашим народним ношњама. Посебан тренутак био је када је са бине Жељко Васић запевао „Тамо далеко“ и „Играле се делије“. А у публици, међу нашим сународницима, стајао је и градоначелник Франкфурта који је са супругом дошао да ужива у српској традицији и култури. И морам да вам одам да ми је, после онога што је видео и чуо, изразио жељу да са породицом дође у посету Србији. Заиста прелепе утиске из Франкфурта носе сви који су тај дан били на тргу Росмаркт. Желео бих још једном да се захвалим генералном конзулу Бранку Радовановићу и његовим сарадницима, који су уз подршку мог кабинета организовали овај догађај за памћење.

Хоће ли такве прославе прерасти у традицију?

-Свакако, намера нам је да се традиција коју смо започели у Франкфурту настави и да сваке наредне године централна прослава Дана српског јединства, слободе и националне заставе у дијаспори буде у неком другом граду и другој држави. Већ су нам се јавила српска удружења из Беча, Париза и Цириха са жељом да догодине прослава буде код њих.

Извор: Курир