Најновије

Интервју Филипа Букилића за Централни портал: Косово и Метохија су саставни део Србије и тако ће увек и бити Социјалистичка омладина

Филип Букилић, потпредседник омладине СПС-а рекао је за Централни портал да је данас та политичка организација спој младости и искуства.

„Велики број младих последњих година прикључује се Социјалистичкој партији Србије, стога Социјалистичка омладина броји неколико хиљада активиста широм Србије. Млади у СПС имају шансу да се опробају на разним политичким позицијама, свака наша листа на изборима има преко 20% младих испод 30 година исто тако и у свим партијским органима. Неки од практичних примера су председник омладине Угљеша Марковић – заменик шефа Посланичке групе у Народној скупштини, потпредседница омладине Дијана Радовић – народна посланица, секретар омладине Борис Новаковић шеф посланичке у Скупштини АП Војводине и још много других широм Србије. То је неки природни ток којим треба ићи и који се показао као добар“, истакао је овај млади политичар.

Он сматра да се много тога издешавало у последње време на подручју Србије, те су и протести „Србија против насиља“ сасвим логичан след догађаја.

„Протеста је увек било и у свакој уређеној демократској земљи је то нормално. Код нас је проблем јер се сваки протести политизују и незадовољство народа се често злоупотреби од стране неких који би на томе само да освоје политичке поене“, сматра Букилић.

Према његовим речима, Социјалистичка партија Србије је увек спремна за изборе, будући да та политичка организација траје 33 године и у континуитету је парламентарна странка која има велику подршку у народу.

„Прошле изборе смо имали раст преко 100 хиљада гласова, а за ове сад очекујемо да се тај раст настави и да ће СПС на челу са Ивицом Дачићем освојити и преко пола милиона гласова. Такође, никада се не бавим проценама успеха других политичких опција, посебно је то тешко проценити за опозицију јер се на свака два месеца уједињују и разилазе и прелазе из странке у странку, а многи су на нивоу статистичке грешке“, истакао је наш саговорник.

Када је реч о актуелним дешавањима на КиМ, он сматра да је то за сваку осуду, те да је тужно што је у свему томе неколико младих људи изгубило животе.

„Зато морамо једном ставити тачку што се тиче ратова и сва питања решавати дипломатијом. Доласком Аљбина Куртија на власт положај Срба се знатно погоршао и не може ЕУ од Србије да очекује да све услове испуни, кад друга страна није испоштовала ништа од договореног, ако већ хоће да посредују у овом дијалогу онда морају и да утичу радикалније на другу страну. Оно што морам да истакнем за мене и моју генерацију Косово и Метохија су саставни део Србије и тако ће увек и бити“, нагласио је Букилић.

Занимљиво је истаћи да је за њега 5. октобар 2000. датум који представља још једну мрљу, те највећу заблуду и превару у новијој политичкој историји.

„Нормално је да народ хоће да покаже незадовољство на неки начин, али нико нормалан не може да подржи паљење и оружане упаде у државне институције. Мислим да је многима данас јаснија реченица Слободана Милошевића човека који није заслужио оно што му је његова држава приредила „Не нападају они Србију због Милошевића, већ Милошевића због Србије“, објаснио је потпредседник омладине СПС-а за наш портал.

Када је реч о прекодринској сарадњи Букилић истиче да, како каже, деценијама уназад имају одличне односе на свим нивоима са братском партијом СП Петра Ђокића.

„Отворени смо за даљу сарадњу са свима који се боре за очување Републике Српске. Што се тиче СНСД-а, делегација Социјалистичке омладине Србије била је прошлог месеца на Јахорини на Изборној конференцији младих Социјалдемократа, где сам имао част и да се обратим у име СПС-а“, истакао је наш саговорник.

Букилић сматра да су млади људи потребни у политици.

„Природно је да сваки млад човјек жели да се избори за боље услове у држави у којој живи и да би нешто променио у свом окружењу човек мора да постане активан у друштвено – политичком животу. Иако су данас млади људи све мање заинтересвани за политику морају да направе неки компромис у животу. У свакој политичкој партији имате добре и лоше људе, треба да се потрудите да ове добре сачувате, а лоше елиминишете. Политика је нека врста школе коју треба проћи свакако“, закључио је Филип Букилић потпредседник омладине СПС-а.

Извор: Централни портал, Бањалука