Најновије

Дејан Раденковић: СПС подржава предложени буџет за 2024. годину Посланичка група

Посланик Социјалистичке партије Србије Дејан Раденковић, изјавио је да ће посланици СПС подржати предложени буџет за 2024. годину зато што овако планиран државни буџет осигурава развојну и социјалну улогу, континуитет раста и економску и социјалну стабилност.

-Планирање и вођење јавних финансија један је од темеља опстанка наше земље у овим немирним временима. Наставља се раст јавних инвестиција што обезбеђује дугорочну економску сигурност за нашу земљу – изјавио је посланик СПС Дејан Раденковић, наводећи разлоге због којих његова партија подржава предлог буџета Србије за наредну годину.

-Овакав буџет је одржив, јер рационалније сагледава економске проблеме Србије, планиран је нижи буџетски дефицит, ниже учешће јавног дуга у БДП-у, јавна улагања ће премашити 600 милијарди динара. Инвестиције у Србији премашују све рекорде и то је залог за будућност – истакао је Раденковић.

Поред тога, он је додао да се овакав план трошења јавних финансија, у односу на државе у овом региону, мора оценити као храброст државе, посебно ако се има у виду са каквим се и политичким и међународним притисцима Србија суочава.

-Предложени буџет показује снагу Србије, веру у будућност и непоколебљиви курс убрзаног развоја и држања корака са развијеним европским државама – оценио је посланик СПС Дејан Раденковић.

-Буџет за 2024. годину предвиђа значајна средства за градњу ауто-путева, брзих пруга, школа, болница и других инфраструктурних објеката. Окосница политике СПС је деценијама изградња инфраструктуре… Симбол градитеља је Милутин Мркоњић, који је трасирао пут великих инвестиција у Србији и очекујемо да ће један државни пројекат заслужено носити његово име. СПС се увек залагао за повећање инвестиција у инфраструктуру, што је кључно за економски развој земље – истакао је посланик социјалиста Дејан Раденковић у току расправе о буџету за наредну годину.

Такође, Раденковић је у расправи о јавним финансијама за 2024. годину у Србији навео да социјалисти инсистирају на повећању плата и пензија, што је пресудно за побољшање животног стандарда грађана.

-Буџет за 2024. годину предвиђа повећање пензија за 14,8 одсто, плате у јавном сектору за 10 одсто, а минималне зараде за 17,8 одсто. То су кључни кораци на заштити животног стандарда грађана, нарочито социјално угрожених категорија. Буџет за 2024. годину предвиђа увођење новог програма социјалне помоћи за најугроженије категорије грађана и проширење постојећих програма социјалне заштите – оценио је Раденковић. Посланик Раденковић се осврнуо и на политичку ситуацију у свету и рекао:

-Ово је време када се широм света гомила оружје и када се, поред рата у срцу Европе, распламсава сукоб на Блиском Истоку, када тињају сукоби у Африци и буде стара непријатељства у Азији. Србија је држава на значајној европској раскрсници, оптерећена искушењима и притисцима, покушајима да је, мимо њене воље и интереса, сврстају, да је присиле да попусти око Косова Метохије. Незавидан политички положај, за очување земље, достојанства и доследности, захтева реалан буџет који обезбеђује социјалну сигурност и развој. Глас Социјалистичке Партије Србије за предлог буџета је глас за стабилност и безбрижнију будућност.

Извор: Курир

Категорије: Посланичка група