Најновије

Ђорђе Милићевић у емисији Таковска 10 на РТС: Неутралност одржати по сваку цену, треба говорити и о њеним бенефитима Вести

Ђорђе Милићевић, члан ГО СПС и министар у Влади Србије сматра да држава треба да одржи војну и политичку неутралност по сваку цену.

„Када говоримо о геополитичким сукобима, углавном говоримо о последицама по Србију. Хајде да говоримо о томе шта су бенефити и шта је Србија извукла као бенефит. Србија је сачувала самосталност, једна од ретких држава, мала по површини и броју становника, успела је да сачува своју самосталност. Ваљда је суштина вођења једне државе управо у тој самосталности“, сматра Милићевић.

У садашњим околностима у свету, оцењује Милићевић, најбоља је политика неутралности.

„Сведоци смо сукоба између Украјине и Русије, Русије и Европске уније, Русије и Сједињених Америчких Држава. Потом, велика експлозија, тако бих је дефинисао, када је реч о сукобу између Израела и Палестине, шумови на релацији Кине и Сједињених Америчких Држава. У таквим околностима, најбоља је политичка и војна неутралност. Али, не у смислу не мешати се, не учествовати директно, већ поштовати међународно јавно право, принципе Повеље Уједињених нација“, истиче Милићевић.

Са друге стране, када се ради о Европској унији, Милићевић каже да Србија јесте опредељена ка ЕУ, али да је док не постане пуноправан члан суверена и независна држава, води самосталну и независну спољну и унутрашњу политику, управо у складу са својим националним и државним интересима и управо у складу са међународним јавним правом.

Извор РТС