Најновије

Проф.др Владимир Ђукић: Велики успеси  нашег здравства и  здравствних радника  су за понос Посланичка група

Проф.др Владимир Ђукић, , народни посланик ПГ ИВИЦА ДАЧИЋ-СПС, говори   је о Предлогу закона о буџету Републике Србије за 2024. годину, осврнувши се на здравствени систем

“Србија, земља у којој је урађено највише операција на отвореном срцу у Европи, 25 у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње .

 Ове године ће милијарда више динара бити опредељено за реконструкцију Клиничко болничког центра у Новом Саду. Биће завршен и Клиничко болнички центар у Крагујевцу. Да то нису само зграде, да то нису само лепо оплемењени простори и архитектонска савршенства, попут оне железничке станице у Прокопу, већ места где се хиљаде људи успешно лечи. Рећи ћу вам да у новој болници КБЦ Мишовић урађено 60 хиљада општих анестезија у претходном периоду. “

 Поштовани грађани Србије, цењени господине председниче, уважени потпредседниче Владе, цењене министарке, велико задовољство ми је у ове позне сате да се обратим грађанима Србије и да им кажем да ми је драго да смо успели вечерас да задржимо један пристојан цивилизацијски ниво дискусије у Скупштини, а ја ћу покушати да се држим још једном једне кратке поуке још од времена Аристотела када је говорио о Сократу и Платону и када се решио  ипак да му је највећи пријатељ истина.

            Нама би у овом високом дому истина требала да буде апсолутни приоритет. Управо тако као што је и министарки Дарији Кисић Тепавчевић апсолутни приоритет раст фертилитета, односно, новорођених беба у Србији. Са радошћу кажемо да је повећан број новорођених беба, а да је битно смањен број неонатуса који су летално завршили. Честитам јој. Желим да се овакав тренд у Србији настави, да не излазимо из овог високог дома са идејом да би најбоље било да извршимо сви колективно самоубиство, као што би се из дискусија неких уважених колега могло претпоставити. Напротив.

            Србија је земља где се само ове године преко 20 милиона евра улаже у пројекат вештачке интелигенције. Ми смо једна од ретких земаља у свету, а ја сам срећан да кажем да се то у Клиничко болничком центру „Драгиша Мишовић“ ради, један од ретких пројеката „хололенса“, вештачке интелигенције  је примењен на хирургију, анестезију и радиологију.

            Ми смо земља у којој је урађено највише операција на отвореном срцу у Европи, 25 у Институту за кардиоваскуларне болести Дедиње.

            Ове године ће милијарда више динара бити опредељено за реконструкцију Клиничко болничког центра у Новом Саду. Биће завршен и Клиничко болнички центар у Крагујевцу. Да то нису само зграде, да то нису само лепо оплемењени простори и архитектонска савршенства, попут оне железничке станице у Прокопу, већ места где се хиљаде људи успешно лечи. Рећи ћу вам да у новој болници КБЦ Мишовић урађено 60 хиљада општих анестезија у претходном периоду.

            Да ли је то довољно, наравно да није, али морамо се поново држати објективизације истине. Министар Мали ће вероватно са радошћу моћи да ме цитира када будем анализирао извештај ревизора који каже да је Министарство здравља употребило мали део средстава, апсорбовало, свега 130 милиона од опредељених 570 за лечење деце у иностранству, и то ставља као једну од примедби здравственом систему. Уместо да будемо пресрећни да се деца Србије, не кажем српска деца, мали Бошњаци, Хрвати, Мађари, лече у Србији, у земљи где постоји врхунска медицина, где се ради све оно што се данас ради у свету… Значи, клиничко болнички центри нису ларпурлар. Овај систем, ова Влада и ова држава не чине нешто да би оправдали високи проценат заступљености у националном парламенту што представља једну објективну слику политичке сцене у Србији и препознатљивост у европским размерама, јер упорно не тражимо кривце за лоше политичке резултате у претходном периоду. Напротив. Покушајмо да возимо брзо аутомобил у рикверц, то нико није успео. Ми морамо да гледамо напред, да пружимо руку једни другима, да и после ових избора 17. децембра изађемо као моћна, снажна и здрава Србија. Желим вам свима успех на изборима, а СПС и СНС апсолутну победу. Живела Србија.

Категорије: Посланичка група