Најновије

Снежана Пауновић у Луанди: Србија је отворена за интензивирање сарадње са државама Африке Посланичка група

Стална делегација Народне скупштине у Интерпарламентарној унији (ИПУ), на челу са потпредседницом Народне скупштине Снежаном Пауновић наставила је данас учешће на 147. заседању Скупштине Интерпарламентарне уније, која се одржава у Луанди, Ангола, од 23. до 27. октобра.


На седници Главног савета, разматрана су најважнија организациона питања из домена рада Организације, док је Скупштина расправљала на тему „Парламентарно деловање за мир, правду и снажне институције“.
Први сегмент дебате је био резервисан за наступе председника парламената, саопштено је из Народне скупштине.
Током дана су заседали и Стални одбор за мир и и међународну безбедност, Стални одбор за демократију и људска права, Одбор за промовисање поштовања међународно права, Саветодавна група за борбу против тероризма и насилног екстремизма, као и Форум младих посланика.
Током дана, делегација Народне скупштине имала је билатералне сусрете и контакте са председницима и заменицима председника парламената земаља афричког континента, пре свега Намибије, Египта, Танзаније, Сомалије и Сенегала.
На састанцима су представљене активности Србије у погледу заштите суверенитета и територијалног интегритета и ставови у вези са актуелним темама које доминирају на заседању Интерпарламентарне уније у Анголи.


Пауновић је у разговорима истакла колики значај има подршка пријатељских држава напорима Србије за очување њеног суверенитета и територијалног интегритета.
Указала је на тешку ситуацију и услове у којима живи српски народ на Косову и Метохији.
Подсетила је на традиционално добре односе које Србија има са афричким државама и посебно истакла спремност и отвореност Србије за даље унапређење парламентарне, економске, трговинске и културне сарадње са земљама Африке.
Саговорници су прихватили иницијативе српске делегације и најавили интензивирање сарадње у наредном периоду у циљу унапређења традиционално добрих односа, додаје се у саопштењу.

Извор: Танјуг

Категорије: Посланичка група