Најновије

Снежана Пауновић: СПС нема тешке дилеме пред изборе Посланичка група

Председница посланичке групе Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић, годину дана након формирања владе чији је СПС део, каже да види своју партију на власти и након избора који ће бити одржани 17. децембра.

„Већу важност за оно што ће се десити после 17. децембра има оно што виде грађани Србије и ја бих се, пре свега, ослонила на то. СПС нема тешке дилеме пред ове изборе, нема тешке преговоре јер смо своје политичко деловање базирали на сопственим идејама, на сопственом програму и имали највећу муку, заправо, да одбранимо сопствени програм од онога што је Ресавска школа, а онда и демагошка прича о томе како сви некада бринемо о интересу грађанки и грађана Србије“, каже Пауновићева.

На питање ко то преписује од СПС-а и на кога мисли када каже Ресавска школа, Пауновићева каже да су програми мање-више свих политичких актера базично бар делом преписани из програма СПС-а, на чему, како каже, чак и не замерају.

„Са традицијом трајања од 33 године, сасвим је природно да смо ми били база за формирање и прављење програма свих странака. Већи је проблем када без програма и безидејно, без конкретних понуда за грађане Србије, кренете да се бавите политиканством, политиком, медијском спекулацијом и јефтиним триковима. Нису они забрањени, они су непоштени“, наглашава Пауновићева.

Објашњава да, када то каже, има на уму свакога ко је пробао да објасни да је већи левичар од социјалиста. „Таквих имате данас на свим странама“, истиче Пауновићева.

„Не мислим да било ко има бланко могућност да присвоји национализам“

Пауновићева каже да не разуме ни термин „национално окупљање“ и покушај да се неко представи већим националистима од социјалиста јер су они, како каже, кроз историју показали да умеју по сваку цену да бране националне интересе.

„Добро је да разумемо тежину овог момента, добро је да разумемо у ком се добу живи и у ком се добу бавимо политиком. Добро је да препознамо да нисмо увек, нажалост, једини који ће одлучивати о ономе што ће се дешавати. Светске прилике се мењају, више не из дана у дан, већ из сата у сат“, каже Пауновићева.

Истиче да не мисли да су „Заветници“ и „Двери“ већи националисти од социјалиста.

„Апсолутно не мислим да Србији мисле ишта боље него што мисле социјалисти и апсолутно не мислим да било ко има бланко могућност да на тај начин присвоји национализам као такав. Не спорим право никога да нађе заједничју тачку око које ће се договорити и заједно наступити, зато постоје предизборне кампање, зато постоје коалиције“, каже Пауновићева.

Наглашава да јој остаје жал што није било времена да социјалисти спроведу или бар пробају да спроведу идеју о промени цензуса.

„Сигурна сам да актуелни сазив и све што смо гледали за протеклих годину и по дана нису за понос грађанки и грађана Србије. Чини ми се да смо смањивањем цензуса оставили могућност да се политиком баве аматери, људи који немају свест о томе шта значи бити народни посланик, а онда колику то одговорност вуче и колико оставља простора да правите папазјанију од најважније институције“, каже Пауновићева.

Извор : РТС

Категорије: Посланичка група