Најновије

Ђорђе Милићевић: Искуства Јапана у јачању односа са дијаспором значајна за Србију Вести

инистар без портфеља у Влади Републике Србије задужен за координацију активности и мера у области односа Републике Србије са дијаспором Ђорђе Милићевић и амбасадор Јапана у Београду Акира Имамура оценили су данас да су укупни билатерални односи двеју земаља добри, са тенденцијом даљег унапређења.

На састанку је истакнуто да је Јапан један од наших значајнијих партнера у Азији и констатовано да су узајамне посете највиших државних званичника двеју земаља у претходном периоду подстакли даље унапређење односа.

У разговору је наглашено све веће улагање Јапана у Србији доласком најјачих компанија које знатно утичу на јачање српске економије, развој високих технологија и повећање запослености.

Министар је, као приоритете рада, навео повратак наших људи из дијаспоре у Србију, привлачење инвеститора из дијаспоре, као и очување српског језика, културе и традиције у свим земљама где Срби живе.

Имамура је поручио да је Јапан спреман да понуди нашој земљи искуства у јачању односа са дијаспором, што је један од стратешких циљева ресорног кабинета.

Амбасадор је указао на искуства јапанских компанија у Србији које због недостатка квалификованих стручњака размишљају о томе да ангажују наше инжењере и раднике који су тренутно запослени у иностранству.

Извор: Влада Србије