Најновије

Интервју Дејана Раденковића за Курир: СПС одликује традиционално јединство Посланичка група

Посланик Социјалистичке партије Србије Дејан Раденковић у интервјуу за Курир каже да су политике СПС и СНС компатибилне и да би био задовољан изборним резултатом који обезбеђује континуитет политике очувања националних и државних интереса Србије. Социјалисти су, како је нагласио, подржали буџет за 2024. годину који је јуче усвојен у Скупштини.

-Србија мора да предупреди све изазове, да се припреми за сва искушења, и зато смо подржали буџет који обезбеђује развојну и социјалну улогу, континуитет раста и економску и социјалну стабилност. Јавне финансије су један од стубова опстанка наше земље у овим немирним временима. Од изузетне је важности што се наставља раст јавних инвестиција, то је гарант дугорочне економске сигурности за нашу земљу. Буџет је одржив јер рационалније сагледава економске проблеме Србије. Планиран је нижи буџетски дефицит, ниже учешће јавног дуга у БДП, а за јавна улагања је опредељено 607 милијарди динара. Инвестициони циклус у Србији премашује све рекорде и то је залог за будућност земље.

Поново се много полаже на инвестиције и развој. Јесте ли као странка која се залаже за социјалну једнакост задовољни балансом који је у том сегменту направљен?

-Предвиђена су знатна средства за градњу ауто-путева, брзих пруга, школа, болница и других инфраструктурних објеката. СПС се од оснивања залагао за већа улагања у инфраструктуру, после рата су велика средства из државне касе улагана у обнову земље… Симбол те обнове је социјалиста Милутин Мркоњић, који је трасирао пут за велике инвестиције у Србији. СПС сматра да неки значајни државни инфраструктурни пројекат заслужено носе и његово име. Поред тога, програмски темељ наше партије је социјална сигурност грађана, инсистирамо на повећању плата и пензија, што је пресудно за побољшање животног стандарда грађана. Предвиђени раст пензија и плата ублажава социјалне разлике и подиже стандард грађана. То је, уосталом, и кључна улога државе – да обезбеди социјалну стабилност у временима кад се широм света распламсавају ратни сукоби.

Хоће ли СПС у истом формату, у коалицији са ЈС, наступати на изборима најављеним за 17. децембар?

-За СПС су избори велики изазов. Формат у којем ћемо учествовати на изборима ће бити онај који доноси најбољи резултат. Ми имамо стабилно бирачко тело, имамо државотворну и доследну партијску политику, и не очекујем велика изненађења на изборима. СПС одликује традиционално јединство, лидера наше партије сматрају једним од највештијих политичара овог региона, имамо највише образованих међу члановима и верујем да бисмо, уз бољу организацију партије, могли да постигнемо знатно бољи резултат. Верујем да то можемо само ако дамо шансу младим, образованим, здравим и некомпромитованим људима.

Каквим изборним резултатом бисте били задовољни?

-Избори су утакмица, а у утакмицу се улази са жељом да се победи. Наш коалициони партнер је јака и масовна странка чија је политика компатибилна с политиком СПС. Био бих задовољан резултатом који обезбеђује континуитет политике очувања националних и државних интереса Србије.

Очигледно је да се нормализација односа Београда и Приштине убрзава. Верујете ли да ће ова генерација политичара бити сведок коначног решења косовског проблема?

-Носиоци притиска на Србе су власти на Косову. Ради се о системском и систематском притиску, о покушају да се Срби увере да им нема места на Косову. То је акт етничког притиска с циљем да се етнички очисти та територија. Имамо потпуни прекид дијалога, неку врсту шатл дипломатије којом европски и амерички посредници покушавају да, пре свега, спасу сопствени образ. Проблем је што је у међународној и косовској јавности, а делимично и у јавности централне Србије, створено такво уверење да се такозвани косовски проблем може решити једним актом, једним потписом, неком међународном конференцијом, неким насилним покретом… То је једноставно немогуће. Решење проблема је процес, стрпљиво отклањање анимозитета, систем помирења и сарадње који ће обезбедити миран живот свих грађана на КиМ. Сматрам да би међународна легитимизација такозваног независног Косова пробудила авете прошлости и вратила читав регион у деведесете године прошлог века. То би био велики ризик и инвестиција у сукобе, а не у мир.

Курир.рс

Категорије: Посланичка група