Најновије

Дачић: Неприхватљив и скандалозан потез је померање спомен плоче у Приштини Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић оценио је данас да је уклањање и померање спомен плоче српским војницима палим у Балканским ратовима и Првом светском рату, на војном делу православног гробља у Приштини, скандалозан потез, нарочито зато што долази од земаља које би требало да изузетно поштују допринос Србије у Првом светском рату.
„Имајући у виду да је таква одлука донета на предлог француске и немачке амбасаде, а да нико није обавестио Србе који тамо живе или српске институције, то је један скандалозан чин, без обзира на то што постоје нека оправдања која они користе. Овде нема политизације тог чина, већ је сам тај чин једна срамотна политизација која је учињена под притиском албанских политичких фактора у Приштини“, рекао је Дачић за Тањуг.
Шеф дипломатије истакао је да у Приштини желе да се склоне, преместе и униште све што је српско, те им самим тим сметају и споменици и спомен плоче које подсећају на велики број жртава које су Срби поднели у Балканским ратовима и у Првом светском рату.
„Пошто ми Косово сматрамо делом Србије, то није предмет активности Министарства спољних послова у смислу неког реаговања, али наши државни органи који се баве питањима Косова и Метохије свакако ће предузети све мере да се јасно укаже представницима ових земаља на неприхватљивост једног таквог потеза“, рекао је Дачић.
На питање да ли овакав потез може да наруши односе са Француском и Немачком, Дачић каже да не треба говорити о тим категоријама, али да се такав гест мора осудити.
„Чак и да смо највећи могући пријатељи, ако је неки потез лош, ми морамо да га осудимо. У том погледу свакако најоштрије осуђујемо један такав гест“, рекао је он.
Дачић је навео да је требало да се тражи мишљење Срба са КиМ, а не да се, како је рекао, испуњавају захтеви да се склони из видног круга албанских медија и политичара у Приштини било шта што подсећа на Србију.

Извор: Танјуг