Најновије

Ивица Дачић: Заувек ћу памтити радост Лаушевића када му је уручен српски пасош Вести

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је вечерас да га је „живот упознао“ са покојним Жарком Лаушевићем и да ће заувек памтити дан када му је, на Лаушевићево изненађење, у Конзулату у Њујорку уручио српски пасош.
„Био сам тада министар унутрашњих послова, једна група глумаца је тражила разговор са мном и рекли су да је Жарко у тешкој ситуацији. Он је већ тада дуги низ година био у практичном изгнанству у Сједињеним Америчким Државама и имао је нерешено питање држављанства, односно постојала је могућност, уколико нема пасош да га поново ухапсе у Америци и изруче Црној Гори“, рекао је Дачић за Танјуг.


Чим је добио сагласност Лаушевића, додаје Дачић, почела је процедура, а искористивши прилику да службено борави у Њујорку, каже да је Жарка питао да ли он заиста хоће српски пасош.
„Он није веровао да ћемо то брзо да завршимо… Заувек ће ми остати у сећању колико је он у том моменту био оптерећен тим питањима безбедности, шта ће бити са његовом породицом“, рекао је министар.
Дачић каже да је Жарко био изненађен када му је уручио пасош.
„Загрлио ме је од среће. То нас је повезало. Он је касније почео да долази овде, једном по једном, и стиче ту сигурност. Били смо често у контакту. Последњи пут сам га видео у фебруару, звао ме да разговарамо да му помогнем око терапије, јер није хтео да прима хемиотерапију. Тада ми је, дакле саопштио да је болестан и нисам могао да верујем“, рекао је Дачић.
Ипак, додаје, Лаушевић није деловао трагично, рекао је да не жели да прима хемиотерапију како би могао да ради.


„И ето, та борба није успела. Мислим да је био један наш велики интелектуалац не само глумац – јер то може да се сматра и пежоративно, интерпретира нечији текст а нема појма. Не, он је интелектуалац који је имао изузетно разумевање и био саговорник на свим темама од здравља до политике“, рекао је Дачић.
Смрт Жарка Лаушевића Дачић оцењује као велику трагедију и велики губитак, како за кинематографију, тако за уметност и друштво уопште.
Истиче да ће бити испраћен на достојанствен начин, али у складу са његовом последњом жељом.
Додаје да је Лаушевић један од људи који је изазивао опште симпатије глумишта, указујући на то да у свим друштвеним групама постоје сујета и проблеми, међутим да је за његов случај постојала безрезервна солидардност глумаца.
„Сви су се радовали и саветовали да му помогнем да реши питање пасоша. Када је Жарко дошао овде, у том стану су били и Драган Николић и Милена Дравић, Весна Тривалић. Сви“, рекао је Дачић.
Министар је позвао све да обрате пажњу на то да глумци иако су за нас „хероји који су увек спремни у сваком животном добу“ остају сами и препуштени себи и да у тим ситуацијама глумцима „буду при руци“, помогну.
„Неко нема пара, неко нема никога да га држи за руку. Сећам се Милене Дравић, остала је сама када је Драган умро. Жарко је имао кога да буде поред њега, желим да кажем да је његова супруга Анита дивна и да је то дивна породица“, рекао је Дачић.
О последњем сусрету са Лаушевићем, Дачић каже да је мислио да га зове у вези са неким проблемом или подршком који се тичу посла, али га је, како је навео, Лаушевић звао како би га замолио за помоћ да у оквиру здравственог система користи имуно терапију а не хемиотерапију.
„Последња порука је била – хвала ти на свему што чиниш за мене. А ја имам утисак да нисам учинио довољно јер је он умро. Много ми је жао и просто не могу да прихватим. Данас кад сам чуо, ја сам рекао – ма немогуће, иако знам у колико је тешком стању био и чекала се та вест“, рекао је Дачић.
Министар је рекао да ће држава учинити све да Лаушевић буде испраћен достојанствено, али да ће се његова последња жеља испоштовати.
„Држава ће указати највише могуће поштовање према Жарку, али је питање његове последње жеље и она ће бити испоштована“, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг