Најновије

Интервју Ивице Дачића за Политику: Безбедност у Европи је ургентна тема за ОЕБС Вести

Поздрављамо сарадњу с Мисијом ОЕБС-а на Косову и Метохији, као највидљивијим статусно неутралним присуством у покрајини, с мандатом заснованим на резолуцији СБ УН 1244

„Питање о будућности ОЕБС-а у суштини је питање о стању шире европске безбедности. Неподељена је оцена да у Организацији превладава клима неповерења између кључних држава које су у највећој мери одговорне за безбедност у региону ОЕБС-а. Иако су ова деградација поверења и одсуство разумевања на делу већ годинама, рат у Украјини је довео до отворене политичке конфронтације и готово повратка на хладноратовску реторику, што представља опасност за све грађане Европе. Пребацивање на другу страну одговорности за ситуацију у којој смо се сви нашли јесте кратковида стратегија, а нама је сада потребно да сагледамо ширу перспективу и донесемо праве одлуке које ће нам помоћи да поправимо односе и започнемо суштински дијалог о темама које су нам заједничке, а безбедност у Европи је ургентна тема”, каже у разговору за „Политику” шеф српске дипломатије Ивица Дачић уочи Министарског самита ОЕБС-а у Скопљу који се одржава у четвртак и петак.

Пре скоро годину дана рекли сте у Лођу да „полако прелазимо границу сврхе постајања једне овакве организације (ОЕБС), где ниједна одлука није обавезујућа, где никакве одлуке и не могу да буду донете јер је за то потребан консензус”. Оценили сте да је реч о „потпуној парализи рада међународних организација”. Има ли шансе да ова криза буде превазиђена?

Морамо се подсетити да је ова организација својевремено настала на идеји побољшања живота обичних људи на простору тадашњег КЕБС-а, не само у мирним временима, већ и у временима оптерећеним ратовима, конфликтима и другим изазовима по заједничку безбедност. Наша позиција мале земље, која је, нажалост, преживела турбулентна времена у постхладноратовској ери, јесте да смо спремни да допринесемо, у оквирима наших могућности, да се криза превазиђе и успостави дијалог између других држава. Имајући у виду наш балансиран став и ненарушене билатералне односе с најважнијим светским силама, у том смислу смо на неки начин данас поново у јединственој, за оно време, позицији СФРЈ у време хладног рата, а подсећам да је тадашња Југославија одиграла одсудно важну улогу за успех КЕБС-а у кључним фазама преговора о Хелсиншком завршном акту. Сада нам је, као некада, поред политичке мудрости, визионарства и умерености, потребна и добра и способна дипломатска служба која ће нам помоћи да наше идеје и речи спроведемо у дела. Имајући у виду информације којима располажемо, има места за оптимизам да ће институционална криза у ОЕБС-у бити превазиђена и да ће овај важан инструмент међународне заједнице бити употребљен у сврху унапређења безбедности наших држава, а самим тим и осећаја сигурности наших грађана.

Каква је позиција Србије данас у ОЕБС-у?

Позиција Србије у ОЕБС-у је позиција европске земље која брани принципе међународног права. Србија без сумње није најмоћнија и најутицајнија држава у организацији, наш буџетски допринос је скроман у односу на друге земље. Ипак, Србија континуирано пружа допринос раду организације. Подсетио бих да је 2015. године, Србија била председавајућа земља и да је наше председавање пружило велики допринос смиривању тензија између Русије и Украјине, односно употреби свих инструмената ОЕБС-а за решавање конфликата и успостављање дијалога између сукобљених страна. У том смислу, Србија је отворена за дијалог и спремна да у пуној мери допринесе превазилажењу криза, укључујући и актуелну кризу у функционисању организације.

Истакли сте пролетос да Београд жели активније присуство ОЕБС-а на Косову. Колико је ОЕБС присутан на КиМ од једностраног проглашења самосталности и колики је реални утицај ове организације на спровођење Резолуције 1244 и других међународних уговора који се тичу наше јужне покрајине?

Присуство ОЕБС-а на терену је драгоцена специфичност и важан инструмент ове међународне организације. Наш регион је од успостављања првих мисија ОЕБС-а знатно одмакао на путу спровођења свеобухватних реформи. Организација још игра значајну улогу у подршци институцијама, јачању демократског капацитета наших земаља, као и даљем развоју регионалне сарадње, што доприноси стабилности региона. Мисија ОЕБС-а пружа значајан допринос реформском процесу у земљи током више од две деценије кроз изузетну сарадњу која је од почетка била заснована на партнерским односима.

Поздрављамо сарадњу с Мисијом ОЕБС-а на Косову и Метохији, као највидљивијим статусно неутралним присуством у покрајини, с мандатом заснованим на резолуцији СБ УН 1244. Значај ове мисије је велики, посебно имајући у виду тежак положај српске заједнице на простору Косова и Метохије, која се суочава с тешким облицима институционалне и верске дискриминације, угроженом безбедношћу, као и неизвесношћу своје економске одрживости. Томе треба и додати да је, нажалост, право на слободно гласање и учешће на предстојећим парламентарним изборима у Србији одузето Србима на КиМ од стране привремених институција самоуправе у Приштини, чиме су им још једном ускраћена основна права. Очекујемо да међународна заједница, укључујући и Мисију ОЕБС-а, инсистира на спровођењу свог мандата на Косову и Метохији и да створе простор у којем ће се Србима и другим дискриминисаним заједницама и појединцима на КиМ омогућити уживање свих међународно гарантованих људских права. Србија је увек подржавала и залагала се за јачање Мисије ОЕБС-а на КиМ и то ће у будућности наставити да чини.

Извор: Политика