Најновије

Душан Бајатовић примио орден Руске Федерације: Велика част и велика обавеза Вести

„Високи орден Руске федерације који су ми доделили Сергеј Лавров и Сергеј Шојгу, представља велику обавезу. Овај орден не припада само мени, он припада свим мојим сарадницима. Овај орден представља обавезу да и даље наставимо рад на развијању братских и нераскидивих односа Руске федерације и Србије, односно, Руског и Српског народа“ – истакао је Бајатовић.

Његова екселенција, амбасадор Руске федерације у Србији Александар Боцан Харченко доделио је функционеру Социјалистичке партије Србије, Душану Бајатовићу, за допринос у међународној сарадњи. Орден Бајатовићу претходно је успостављен од стране руског Министарства иностраних послова са потписом Сергеја Лаврова и Сергеја Шојгуа. Према речима Душана Бајатовића, који је уједно и председник Руског географског друштва у Србији, орден представља велику част али и обавезу.

Бајатовић напомиње да је могао да изабере да крајем децембра отпутује у Москву и да му тамо лично уруче орден али каже да се определио да то буде управо сада, у тренутку када се већина српске политичке елите, каже, плаши да искаже да Србија и Русија имају и негују братски, стогодишњи и интересни однос:

„Ми не треба да гледамо које страхове има политичка елита. Ми треба да гледамо какво мишљење има Српски народ. 80 посто грађана Србије жели да се задржи сарадња са Руском федерацијом јер верујем да, када оде распон свих ових геополитичких игранки, мораће се преговарати. А ко ће нам бити најбољи савезник? – Русија и, вероватно све гласнија, Кина. Тешко да ћемо ми од колективног Запада који од нас тражи да се сада и формално у Поглављу 35 за преговоре одрекнемо Косова, да се одрекнемо Републике Српске и усагласимо политику са Европском унијом, односно, уведемо санкције Русији“ – категоричан је Бајатовић и појашњава: „Дамо земљу, дамо душу, продамо своју браћу, зарад неког уласка у Европску унију за коју нам нико никада није рекао ни када ће бити ни да ли ће бити“

Сматра да су његов исказ и његова слободна воља проистекли из онога што мисли 80 одсто становника Србије. Срећу због ордена Руске федерације не крије:

„Срећан сам, ово је један међу прва три ордена која можете да добијете. Вучић је добио највећи орден, орден Александра Невског. Ово је трећи после тога. Ваљда треба да имамо однос према томе. А мислим да га имамо“, закључио је Бајатовић.Информативна служба ГО СПС