Најновије

Ивица Дачић: Спремни смо да наставимо сарадњу са СНС и са Вучићем Вести

Носилац листе „Ивица Дачић – премијер Србије“, Ивица Дачић, изјавио је данас да је та листа спремна за наставак сарадње са Српском напредном странком и председником Србије Александром Вучићем, као и да ће у наредним недељама уследити конституисање свих државних органа.
„Постоји спремност, расположење и решеност да се направи та заједничка коалициона листа, али избори још нису расписани, тако да у овом тренутку, то је наша заједничка идеја са Српском напредном странком“, рекао је Дачић новинарима после разговора код председника Вучића у оквиру консултација о мандатару за састав нове владе.
Објаснио је да су то коалиционе изборне листе као и да свака странка задржава свој политички идентитет са идејом стварања, према речима Дачића, ширег фронта покрета у наредном периоду.
„Разговор који потврђује оно што смо претходних месеци говорили, а то је да смо обострано заинтересовани за даљи наставак наше сарадње и да ћемо учествовати у формирању парламентарне већине“, рекао је Дачић.
На питање новинара да ли су предложили кандидата за мандатара, Дачић је рекао да нису и додао је да ће кандидата за мандатара предложити странка која је добила највећи број гласова.
„Ми смо већ више пута говорили, а и данас поновили да смо поносни на све добре резултате које смо заједно остварили од 2012. године и да сматрамо да је за развој и будућност Србије од виталног значаја да сачувамо политичку стабилност, јер је то предуслов за одбрану државног националног интереса, али и да остваримо циљеве развоја“, рекао је Дачић.
Додао је да се у Београду види да ако нема политичке стабилности, много времена ће одлазити на ствари које имају споредан значај.
„Када је реч о Београду, о изборима, све зависи од тога каква је политичка ситуација и колико фронтова постоји. Ако ви сада имате с једне стране груписање највећег дела опозиционог странака око једне листе, нормално је да постоје разговори око тога да странке које чине парламентарну већину, странке које деле те вредносне погледе, које деле те циљеве, управо у интересу обједињавања свих снага и стварања што ширег неког фронта, нормално је да ће постојати коалиција између странака која чине парламентарну већину и то је основни разлог“, рекао је он.
Подсетио је и да је он то предлагао још пре две-три године када су били одржани парламентарни избори, јер је то, према његовој оцени, добро решење како се не би губили гласови на појединачне изборне листе.
Дачић је навео да их је председник упознао са актуелном политичком ситуацијом, али и спољнополитичким аспектима, притисцима на Србију, економским питањима и питањима даљег развоја.
Вучић ће касније данас одржати консултације са представницима листе окупљене око Српске напредне странке.

Извор: Танјуг