Најновије

Гостовање Ивице Дачића на Б92: Логична идеја да на београдским изборима идемо са СНС Вести

Председник Социјалистичке партије Србије Ивица Дачић, изјавио је данас да је очигледно да ће се на предстојећим београдским изборима такмичити „два фронта“ и да је логично да постоје идеје и разговори да његова странка наступи на тим изборима заједно са Српском напредном странком(СНС).
  Гостујући на Б92, Дачић је рекао да је и он сам износио такве идеје за прошле и претпрошле изборе.
  „У условима када се одлучује о нечему што је од историјског значаја за Србију и за Београд, када се одлучује о томе не само како ће се Београд развијати у наредном периоду, него да можете да дођете у опасност да се неки пројекти зауставе или да дође до велике политичке нестабилности, па да онда дође до парализе рада градских органа власти, онда видите да су то значајни државни разлози који представљају добру основу за окупљање на том плану“, поручио је Дачић.
  Он је као карикатуралне одбацио захтеве опозиције да се избори не одрже у време празника.
  Подсетио је да је опозиција прво тражила ванредне републичке и београдске изборе, а када их је добила, како је рекао, проналазе разлоге зашто им одговара или не одговара неки датум.
  „Сваки датум који је у оквиру законског и уставног рока је потпуно легалан и легитиман. Шта сада то значи да је важније да неко иде на море или на планину од неких државних и националних разлога као што су избори“, рекао је Дачић.
  Додао је да се иза таквих захтева не крије озбиљна политика и да, ако би избори били 2. јуна, да би то одложило конституисање парламента и избор владе.
  Сем тога, сматра Дачић, то ништа неће променити у резултатима избора.
  „Они ће на тим изборима да изгубе. Али у питању је већ унапред тражење неког алибија за лошије изборне резултате. Сва истраживања јавног мњења говоре да су они изгубили значајну подршку у ових неколико месеци, чак и ону коју су имали. Али они тврде да је то манипулација власти“, наводи Дачић.
  Додао је да треба да се што пре изабере председник Скупштине Србије који ће расписати нове изборе и да они треба да се одрже што пре.
  „Управо зато да не бисмо имали још неколико месеци парализе рада београдске скупштине, односно да не постоје скупштински органи и извршни органи власти у Београду. Зато мислим да је интерес свих да се иде на изборе што пре“, констатовао је Дачић.
  Додао је да се воља народа сигурно неће променити од 28. априла до, на пример, 20. маја, већ да опозиција тражи алиби за нови изборни неуспех и да није научила лекције из децембарских избора.
  „Опозиција је у Београд полагала највеће наде да ће победити на изборима. Показало се да то нису успели. Тражили су радије изговоре и извештај ОДИХР је показао да ту нема основа за то да неко може да донесе неку оцену да је било крађе на изборима“, закључио је Дачић.
  Такође, Дачић је истакао да сматра да су избори једини начин за решавање свих дилема у друштву, односно дилема у смислу ко има већу подршку код грађана.
  Он се осврнуо и на захтев дела опозиције да председник Србије Александар Вучић не учествује у кампањи за београдске изборе.
  „То није део препорука ОДИХР-а, према томе, не знам на основу чега то може да било ко тражи. Не видим шта је у томе спорно, осим то што је име Александра Вучића утицајније код бирача него име Драгана Ђиласа, Маринике Тепић“, рекао је Дачић.
  Када је реч о самим темама кампање, Дачић је рекао да она неће бити само локална, јер је важно да људи знају за коју се политику опредељују.
  „То не може да буде само локална тема. Зато што треба да постоји добра координација централне власти и локалне власти. Јер Београд је много више од локалне власти. Већина пројеката мора да се остварује у заједништву, имамо важне обавезе које смо преузели, за које смо се залагали, на пример ЕXПО“, рекао је Дачић.
  Он је нагласио да сматра да антисрпска политика не може да победи у Београду, и да би то све било штетно по Србију.
  Дачић је рекао да управо из тог разлога СПС на београдске изборе иде са СНС.
  „Ми смо донели одлуку да идемо заједно на изборе и ту одлуку. Наравно у наредним данима треба да се и формализују све те одлуке и да на основу тога се врше припреме за формирање заједничке листе“, рекао је он и додао да ће се активирати током кампање, јер СНС-у не треба пасиван СПС.

Извор: Танјуг