Најновије

Ивица Дачић за ТВ Пинк: Сви треба да се окрену формирању државних институција,да не губимо време Вести

Председник Социјалистичке партије Србије и министар спољних послова Ивица Дачић позвао је данас све да прихвате, како је рекао, руку коју је пружио председник Србије Александар Вучић у смислу датума за одржавање избора у Београду и да је важно да се што пре формирају институције како би се решавала важна државна питања.
Како је истакао Дачић, председник Вучић је опет изашао у сусрет опозицији за расписивање избора да буде последњи датум када је то законски могуће.
Дачић је гостујући на ТВ Пинк рекао да и то опет не одговора опозицији и да сада траже прелазну владу и излазе са новим захтевима и и жељама и додао да од тога нема ништа, већ да је важно да се сви сконцентришу на београдске и локалне изборе и да се што пре заврше изборни процеси.
Он је још једном поново да он није био за расписивање ванредних избора и да није добро када се не заврши пун мандат једној влади, јер важне државне ствари не могу да се заврше у кратком року.
На питање да ли је са СНС разговарао о министрствима које би добила његова странка, Дачић је рекао је да о томе још увек нису разговарали, већ о важним државним питањима, попут имплементације Охридског споаразума, ситуација на КиМ, борба да тзв. Косово не уђе у Савет Европе.
„То су теме о којима се свакога дана консултујемо и разговарамо. А ово, када за то дође време, ми никад нисмо ни имали неке расправе велике око свега тога. Ми у начелу смо се договорили да ћемо наставити нашу сарадњу и после ових избора“, рекао је Дачић.
Дачић је прокоментарисао и изјаве дела опозиције да се избори одлажу зато што СНС и СПС немају договор и рекао да то није истина.
„Ми смо рекли још првог дана да идемо заједно на изборе у Београду. Ови други избори још нису ни расписани, а наша је основна идеја да имамо заједнички наступ у свим општинама и градовима где год се одржавају избори“, рекао је лидер СПС.
Он је додао да је важно да се створи једна демократкса атмосфера за изборни процес и додао да нико никада не може бити сто одсто задовољан, али да је потребна једна ситуација да када се заврше избори да нема неког драстичног оспоравања тих резултата.
Дачић је оценио да то што се део опозиције жали међународним инситуцијама само наруша углед Србији који користе различити непријатељи.
„Јер то ствара једну лошу слику о Србији, а да будемо искрени, Европска унија нема никакве намере да се да шаље неку међународну комисију нити било шта, да би сада се бавила изборима. Мислим, то је нереално да било ко, ако неко то заиста прича својим бирачима или својим активистима да ће то да буде, лаже, јер од тога нема ништа“, рекао је Дачић.
Дачић се освнуо и на нападе на активискиње СНС и рекао да све што се дешава подстиче на једну атмосферу мржње и сукоба.
„То је одраз једног ниског нивоа политичке одговорности, а наравно што од листе која себе је удостојила тиме да се зове Србија против насиља, а користи насилне методе. То нема нигде да Србија против насиља позива на насилне методе. Тако да је то све лоше, не сме да се ствара атмосфера сукоба. Нико нема право да вређа и напада било кога ко се бави политичким радом у смислу политичког активизма“, оценио је Дачић.

Извор: Танјуг