Најновије

Славица Ђукић Дејановић: Све је спремно за упис деце, очекујемо 65.000 првака Вести

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић изјавила је да је све спремно за упис ђака у први разред основне школе, а да се очекује да ће ове године 65.000 малишана постати ђаци прваци.
Она је за Тањуг нагласила да је родитељима олакшана процедура уписа у основну школу, као и да све могу урадити електронским путем, преко платформе еУпис.
“Родитељима је на располагању једна дивна могућност, а то је да само једним одласком у школу добију информације и преко платформе е-Упис, упишу своју децу у први разред. То су сва деца која имају од шест и по до седам и по година на дан, односно у периоду уписа”, рекла је министарка просвете.
Према њеним речима, школе и родитељи имају јасна и детаљна упутства за упис деце у основну школу, који креће 1. априла.
Начелница педијатрије Дома Здравља Савски Венац, Марија Голубовић рекла је за Тањуг да су у току и систематски прегледи како би се утврдило да ли су деца спремна за полазак у први разред.
“Систематски преглед је у ствари преглед детета да се види да ли је здраво и да ли је спремно за полазак у први разред. То обухвата преглед педијатра, лабораторијске анализе, заједно са урином, преглед специјалисте од оториноларинголога, офталмолога, стоматолога, физијатра и логопеда”, навела је Голубовић.
Истиче да је пожељно да се деца ревакцинишу пре поласка у школу, како би била заштићена и да би се, како каже, подигла колективна свест о заштити појединца и околине у којој ће дете боравити.
“Вакцине које су обавезне и које су деца већ примила су четворовалентна вакцина против дифтерије, тетануса, великог кашља и дечје парализе и тровалентна вакцина, то је ММР, против малих богиња, заушки и рубеоле”, навела је Голубовић.
Она каже да су систематски прегледи деце почели од средине јануара и да су прегледана деца, углавном спремна за полазак у школу.
“Педијатар прати свако дете од раног узраста, од када дођу на прву месечну контролу и сходно томе прати се тај раст и развој. Уколико у том периоду дете има потешкоће у савладавању неких основних свакодневних вештина шаље се дефектологу, а ако има потешкоће у говору, шаље се логопеду, тако да када дође време за полазак у школу, ми већ знамо да ли има неке потешкоће”, објаснила је Голубовић.
Додала је да, уколико се утврди да дете има оправдане потешкоће, упис у први разред се може одложити, о чему одлучује посебна комисија.

Извор: Танјуг