Најновије

Ивица Дачић у Њујорку: Седница СЕ уприличена да би се тзв. Косову обезбедила независност Вести

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је предстојећа седница Савета Европе, на којој треба да се разматра пријем тзв. Косова у Савет Европе, сазвана да би се тзв. Косову обезбедила независност и да је наставак оног што је почело НАТО агресијом на СР Југославију.
“То је само наставак свега онога што је започело на јучерашњи дан, пре 25 година. Они просто не могу да верују да се једна овако мала земља као што је Србија бори да се на међународном плану не реализује та пуна независност Косова. И они се чуде како је то могуће да земље повлаче признање. Ево, данас, 109 земаља не признаје Косово, 84 га признаје“, рекао је Дачић новинарима у седишту Уједињених нација у Њујорку.
Он је истакао да је из међународне заједнице тражено од Приштине да формира Заједницу српских општина на КиМ, али да се од тога одустало и да је покренута процедура о пријему Приштине у Савет Европе.
Додао је да је известилац за пријем тзв. Косова у Савет Европе Дора Бакојани дала позитивно мишљења за улазак тзв. Косова у Савет Европе.
Дачић је навео да че мишљење Бакојани наићи на одобравање, пошто је највећи број земаља под утицајем Запада признао независност тзв. Косова.
“Након тога у априлу би вероватно ишли на Парламентарну скупштину Савета Европе, значи очекује нас један тежак период и, наравно, период када ви заиста треба да преиспитујете који су то принципи уопште на којима све то почива. Ако више није битно да ли је нека држава међународно призната или не, ако више није битно да ли неки део територије може да се отцепи и да постане члан Савета Европе, где је крај свему томе? Или неко мисли да то може да важи само за Србију? Ми озбиљно размишљамо како да се понашамо у једној ситуацији када се грубо крше међународи принципи“, рекао је Дачић.
Истакао је да се, с друге стране, мора водити рачуна о међународном положају Србије.
“Оно што је сигурно је то да Косово неће моћи да уђе у Уједињене нације, све док имамо наш чврст став, наше руководство, на челу са председником Вучићем, а то је да ми никад нећемо признати независност Косова“, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг