Најновије

Александар Антић

ПОТПРЕДСЕДНИК ГО СПС

Рођен је 7. маја 1969. године у Београду, по занимању је дипломирани економиста. Од априла 2014. године обавља функцију министра рударства и енергетике у Влади Републике Србије.

У периоду од септембра 2013. до априла 2014. године био је министар саобраћаја у Влади Републике Србије. Има дугогодишње искуство у раду државне управе, у руковођењу великим инфраструктурним пројектима и јавним комуналним системима.

У периоду од 1992. до 2013. године био је одборник у Скупштини Општине Звездара у два мандата и три пута је биран за одборника у Скупштини града Београда. Од 2004. до 2008. године, обављао је функцију председника Одборничке групе СПС у Скупштини Града Београда.

Функцију председника Скупштине града Београда обављао је у два мандата, од децембра 2008. до маја 2012. и од јуна 2012. до септембра 2013. године када је изабран за министра у Влади Републике Србије.

Вршио је функцију председника Скупштине привредног друштва „ЈАТ техника ” од новембра 2008. до септембра 2013. године и био члан Управног одбора ЈАТ Airways-а од јула 2005. до новембра 2007. године.

На парламентарним изборима 2012. године изабран је за народног посланика у Народној скупштини Републике Србије. Као народни посланик био је члан Одбора за одбрану и унутрашње послове, Одбора за европске интеграције и члан Парламентарне делегације у Парламентарној скупштини ОЕБС-а. Од септембра 2013. године, када је изабран за министра саобраћаја, обављао функцију председника Управног одбора Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије.

Одлуком Владе Републике Србије именован је за националног координатора Републике Србије у механизму сарадње НР Кине и Централне и Источне Европе (ЦИЕЗ). Фебруара 2015. године Закључком Владе Републике Србије именован је за председника српског дела српско-бугарске међувладине комисије за економску сарадњу. Марта 2015. године Закључком Владе Републике Србије именован је за председника српског дела Мешовите комисије Републике Србије и Румуније за економску сарадњу.

Члан је Управног одбора Фонда за развој Републике Србије.

Потпредседник је Главног одбора СПС.

Одликован је Орденом Светог Серафима Другог степена од стране Руског Патријарха Кирила.

Има сина Андреја.

Говори енглески језик.

Твитер @AAnticBG

Инстаграм @spsantic