Dejan Radenković

Rodjen je 09.09.1971. godine u Prištini, gde stiče osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Prištini, a zvanje magistra ekonomskih nauka stiče na Univerzitetu EDUCONS.

Tokom studija bio je sekretar Saveza studenata Ekonomskog fakulteta u Prištini, generalni sekretar Jugoslovenske Asocijacije studenata ekonomskih fakulteta, pokretač i glavni i odgovorni urednik stručnog akademskog časopisa “AISEC EKONOMIST”. U toku obavljanja navedenih funkcija bio je inicijator brojnih naučno-sportsko-kulturnih manifestacija i  osnivač brojnih naučno-sportskih udruženja studenata.

Značajan doprinos u naučno-sportsko-kulturnom životu Kosova i Metohije dao je kao član UO Ekonomskog fakulteta, zatim kao osnivač i predsednik Centra za talentovanu omladinu Kosova i Metohije, osnivač i podpredsednik Omladinskog kulturnog centra u Prištini, osnivač Akademskog informacionog centra u Prištini, predsednik Atletskog kluba Kosovo Polje i član Predsedništva Košarkaškog kluba Kosovo Polje.

Obavljao je funkciju predsednika Omladinskog saveza Srbije.

Svoje radno iskustvo počinje u Preduzeću za trgovinu i usluge „Balkan auto“ u Prištini, a nakon toga prelazi u  JP PTT saobraćaja „Srbija“.  Aktivnim učešćem u brokerskoj kući „First Global Brokers“ a.d, kao asistent generalnog menadžera, doprinosi njenom početnom pozicioniranju na tržištu finansijskih usluga. U svojstvu savetnika direktora u više preduzeća učestvuje u kontroli i upravljanju finansijskog poslovanja preduzeća i marketing aktivnostima.

U „Orbita komunikacije“ doo Beograd  je od 2005. obavljao poslove direktora, a od 2010.godine je radio u Kompaniji „Ratko Mitrović“ a.d u kojoj je  obavljao funkciju generalnog direktora, a zatim izvršnog direktora i člana UO. Obavljao je funkciju predsednika Odbora za praćenje poslovanja i člana UO „Dunav banke“ ad Zvečan  a jedno vreme vršio funkciju predsedavajućeg UO. Od 2013-2017 bio je  član Nadzornog odbora SP „Lasta“.  Trenutno je član Odbora za praćenje poslovanja „mts banke“ ad Beograd.

U Socijalističkoj Partiji Srbije  obavljao je funkcije predsednika Mladih socijalista Kosova i Metohije, podpredsednika Mladih socijalista Srbije, podpredsednika Pokrajinskog odbora SPS-a Kosova i Metohije, koordinatora GO SPS-a za KiM  i  člana Go SPS-a u više mandata.

Trenutno je na funkciji člana Predsedništva SPS.

Za narodnog poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srbije biran je u sazivima 2008, 2012, 2014. i 2016. godine.

U ranijim sazivima Narodne skupštine obavljao je funkciju predsednika Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije,  zamenika predsednika Odbora za KiM, bio je član Odbora za urbanizam i građevinarstvo,  član Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava i član stalne delegacije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a, član neformalne “Zelene poslaničke grupe” i član je Ekonomskog kokusa (Parlamentarna grupa za ekonomski razvoj).

Trenutno je član Odbora za evropske integracije i član stalne delegacije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a

Oženjen je i otac je dve devojčice.