Састанак Дачића и амбасадора Албаније

Састанак Дачића и амбасадора Албаније

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић примио је амбасадора Албаније у Републици Србији Иљира Бочку. Током сусрета, министар Дачић указао је на опредељење Србије да, упркос постојећим разликама, развија свестране односе са Албанијом као суседном земљом на бази заједничких интереса. Потврда нашег опредељења је низ узајамних посета које су реализоване у последње време, почев од посете премијера Албаније Едија Раме Београду, затим низа посета на министарском нивоу до предстојеће посете председнице Народне скупштине Републике Србије Маје Гојковић Тирани.

Oпширније...

Састанак Дачића са амбасадорима Азијско-пацифичког региона

Састанак Дачића са амбасадорима Азијско-пацифичког региона

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић састао се са шефовима дипломатских мисија Азијско-пацифичког региона у Републици Србији. У разговору са амбасадорима Аустралије, Индије, Индонезије, Јапана, Кине, Републике Кореје, Мјанмара и отправницима послова амбасада Малезије и Пакистана, министар Дачић је указао на значај који Србија придаје сарадњи са овим државама које припадају једном од најдинамичнијих региона у свету. Посебно је наглашена жеља Србије и њено трајно опредељење за наставак и даље јачање сарадње са земљама за које нас везује традиционално, дугогодишње пријатељство.

Oпширније...

Ивица Дачић одржао редовну конференцију за новинаре

Ивица Дачић одржао редовну конференцију за новинаре

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић одржао је данас у Министарству спољних послова редовну конференцију за новинаре на којој је известио о фебруарским активностима и најавио предстојеће обавезе Министарства спољних послова у марту. 

Oпширније...

У доброј вери се мора наставити ка испуњењу Пакета мера из Минска

У доброј вери се мора наставити ка испуњењу Пакета мера из Минска

„Све стране у источној Украјини морају да наставе да, у доброј вери, испуњавају своје обавезе прописане Пакетом мера из Минска", рекао је у Бечу председавајући ОЕБС-у, министар спољних послова Србије Ивица Дачић, након састанка са генералним секретаром ОЕБС-а Ламбертом Занијером и сталним представницима остале две чланице Тројке - швајцарским амбасадором Томасом Гремингером и немачким амбасадором Ридигером Лидекингом. 

На састанку су, путем видео-линка из Кијева, учествовали и специјална представница председавајућег у Трилатералној контакт групи, амбасадорка Хајди Таљавини, и главни посматрач Специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а у Украјини, амбасадор Ертугрул Апакан.

"Задовољан сам што сам данас чуо од амбасадорке Таљавини и амбасадора Апакана да има знакова да се примирје у највећој мери поштује и да се тешко наоружање склања са садашњих положаја, у складу са обавезама прописаним у Минску," рекао је Дачић. "Поздрављам овакав развој и позивам све стране да наставе оваквим охрабрујућим корацима према неповратном повлачењу тешког наоружања, с примарним циљем да се створе услови за пуну примену свих одредаба Пакета мера".

ОЕБС-ову Тројку чине представници садашњег, претходног и следећег председавања Организацијом, а у њен рад је укључен и генерални секретар ОЕБС-а Ламберто Занијер.

Oпширније...